Menukar air kencing dan peluh kepada air minuman boleh memudahkan perjalanan angkasa lepas jarak jauh (VIDEO)

Donna

HOUSTON, 27 Jun — Nasa telah menemui cara untuk mengitar semula hampir semua air yang digunakan oleh angkasawan di Stesen Angkasa Antarabangsa. Antara bentuk lain, agensi itu memulihkan peluh dan air kencing anak kapal dan mengubahnya menjadi air minuman. Teknologi ini boleh membuktikan penting dalam pembangunan misi penerokaan angkasa lepas jangka panjang.

Agensi angkasa AS telah lama mengusahakan sistem untuk menjana semula atau mengitar semula udara dan air. Hari ini, Nasa dapat memulihkan sehingga 98 peratus air yang dibawa oleh kru semasa permulaan pelayaran yang panjang. Dan ini merupakan kemajuan besar untuk misi angkasa lepas jarak jauh masa hadapan.

Ini mengambil bentuk, dalam satu pihak, sistem pemulihan air dan, sebaliknya, penyelesaian rawatan untuk menjadikannya selamat untuk diminum. Penyahlembapan yang sangat canggih menangkap lembapan yang dilepaskan ke udara kabin oleh pernafasan dan peluh kru. Sub-sistem lain memulihkan air daripada air kencing. Proses penyulingan kemudiannya menghasilkan air minuman yang boleh diperolehi semula. Untuk mencapai matlamat ini, air yang dikumpul ditapis melalui membran khas, sebelum terdedah kepada letupan udara panas dan kering yang menyejat semua air. Udara lembap dan bersih inilah yang kemudiannya dipulihkan. Sistem ini juga menambah iodin ke dalam air untuk menghalang perkembangan mikrob. Air itu kemudiannya sedia untuk digunakan oleh anak kapal.

Nasa mengatakan bahawa setiap angkasawan memerlukan sekitar satu gelen air sehari (iaitu; hanya di bawah empat liter) untuk minum, memasak, mencuci dan menggosok gigi. Kejayaan ini merupakan langkah asas dalam pembangunan sistem sokongan hidup untuk misi angkasa lepas (sangat) jangka panjang pada masa hadapan, terutamanya ke Marikh. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment