Mengubah udara kering kepada air minuman boleh membuktikan cara yang menjanjikan untuk memerangi kekurangan air

Donna

NEW YORK, 22 Jun — Para saintis di Massachusetts Institute of Technology (MIT) yang berprestij telah membangunkan teknologi yang terbukti tidak ternilai dalam menangani kekurangan air. Mereka telah mencipta bahan, dibuat menggunakan litium klorida, yang boleh menangkap udara di zon yang sangat gersang dan mengubahnya menjadi air minuman.

Dunia kini sedang mengalami episod kemarau yang tidak pernah berlaku sebelum ini, diperkuatkan oleh fenomena iklim El Niño. Walaupun Kanada menghadapi kebakaran hutan paling dahsyat yang pernah dilihat negara dalam dekad yang lalu, suhu global pada bulan Jun baru-baru ini telah memecahkan rekod, menurut data terkini daripada program Copernicus EU. Menurut perkhidmatan Eropah, Mei adalah bulan paling panas dalam rekod untuk lautan, dan Eropah memanas pada kadar dua kali ganda di seluruh dunia.

Kemarau ini, diperkuat dan direplikasi oleh gangguan iklim, semakin meningkatkan ancaman kekurangan air di seluruh dunia. Sehinggakan, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, inovasi saintifik dan teknologi telah berkembang sebagai tindak balas di beberapa bahagian dunia. Ini termasuk memanfaatkan haba lautan atau memulihkan wap air laut, sebagai contoh. Teknik sedemikian semuanya mempunyai objektif yang sama: untuk menggunakan penyelesaian kos rendah dan mesra alam untuk meningkatkan akses kepada air minuman.

Salah satu inisiatif terkini melibatkan penggunaan hidrogel yang diselitkan dengan litium klorida, garam yang sangat menyerap, untuk menangkap udara ambien dan mengubahnya menjadi air. Walaupun proses ini telah pun diuji pada masa lalu, teknologi ini adalah inovatif kerana ia melibatkan menangkap udara dari tempat yang sangat kering, seperti padang pasir. Dibangunkan oleh penyelidik di Massachusetts Institute of Technology (MIT), konsep ini berdasarkan bahan yang telah digunakan, dikenali sebagai hidrogel higroskopik. Walaupun berkesan dan murah, mereka tidak dapat menyerap sejumlah besar wap air, jelas para penyelidik, yang karya terbarunya diterbitkan dalam jurnal, Bahan Termaju.

Untuk membetulkan masalah ini, pasukan MIT telah membangunkan jenis hidrogel baharu yang diselitkan dengan beban garam yang sangat tinggi, membolehkan penyerapan air “belum pernah berlaku sebelum ini”. “Kerja ini merupakan langkah penting dalam fabrikasi sorben berprestasi tinggi untuk pelbagai aplikasi seperti penuaian air atmosfera, penyejukan pasif, penyimpanan tenaga terma, dan penyaman udara,” para penyelidik membuat kesimpulan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment