Menghadapi masalah perumahan, Toronto memotong ke dalam tanah yang pernah dilindungi

Donna

TORONTO, 25 Jun — Papan iklan di kaki padang di pinggir jauh Toronto menandakan pembinaan rumah baharu yang akan datang, tetapi ia juga menyerlahkan janji yang mungkir untuk tidak membenarkan pencerobohan ke dalam kawasan hijau yang luas ini, dan tindak balas yang telah berlaku.

Di antara ramai penunjuk perasaan anti-pembangunan, kumpulan yang diketuai oleh nenek yang prihatin telah mengadakan tunjuk perasaan di luar pejabat penggubal undang-undang Ontario yang mengecam kehilangan kawasan yang dipanggil “Greenbelt” di sekitar bandar metropolitan terbesar Kanada.

“(Kepercayaan) saya dalam proses demokrasi dimusnahkan oleh langkah ini,” kata penunjuk perasaan Christine Hutchinson.

Seorang penduduk Oakville, barat Toronto, dia menambah bahawa dia, bagaimanapun, berbesar hati melihat penolakan dari beberapa majlis perbandaran kawasan yang terjejas oleh pertukaran dasar.

Dengan membuka 3,000 hektar untuk perumahan baharu dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Doug Ford, pemimpin konservatif wilayah yang mempunyai hubungan rapat dengan pemaju tempatan, kembali pada ikrar pilihan raya 2018 untuk tidak menyentuh apa yang disifatkan oleh yayasan yang ditugaskan untuk pemuliharaannya sebagai tali pinggang hijau “terbesar di dunia”. .

Lingkaran tanah ladang yang subur, hutan dan tanah lembap berbentuk ladam seluas 810,000 hektar terletak di pinggir Toronto dan bandar berdekatan yang merangkumi pantai utara dan barat Tasik Ontario — wilayah paling padat penduduk dan perindustrian di Kanada.

Campuran tanah persendirian dan awam, mereka telah dilindungi sejak 2005 dalam usaha untuk mengehadkan kawasan bandar.

“Tanah ini harus digunakan untuk memberi makan kepada penduduk tempatan, kerana masalah bekalan makanan meningkat dengan perubahan iklim,” kata Brigitte Sopher, seorang penduduk Whitevale, berhampiran dengan salah satu kawasan bangunan baharu.

Kerajaan Ford telah menetapkan 15 lokasi untuk membina 50,000 rumah dan menyumbang kepada matlamat menambah 1.5 juta kediaman baharu di Ontario menjelang 2031.

Untuk mewajarkan pembalikannya, Ford memetik harga hartanah yang melambung tinggi dan kebanjiran pendatang baharu yang perlu ditempatkan, kerana kerajaan Perdana Menteri Justin Trudeau menyasarkan untuk meningkatkan imigresen tahunan ke Kanada kepada 500,000, yang majoritinya mungkin menetap di pusat bandar besar.

Tepi sempadan bandar

Masalah perumahan Kanada paling teruk di kawasan Toronto, yang dijangka menyaksikan penduduknya meningkat daripada 6.8 juta kepada 10.2 juta dalam tempoh 25 tahun akan datang, menurut unjuran kerajaan.

Harga purata sebuah rumah di Ontario pula meningkat hampir tiga kali ganda sejak 2011 dan sewa untuk pangsapuri dua bilik kini melebihi C$2,500 (RM8,417) sebulan.

Tanah tali pinggang hijau “memainkan peranan penting untuk perlindungan banjir. Kami tahu bahawa dengan perubahan iklim kami akan menghadapi lebih banyak risiko cuaca ekstrem dan dengan berbuat demikian, air hujan akan berakhir di ruang bawah tanah kami, “kata Mike Schreiner, ahli pertama dan satu-satunya Parti Hijau bagi badan perundangan Ontario.

Mereka juga “membantu menapis saluran air yang turun dari semua sungai dari rantau ini dan yang berakhir di Tasik Ontario, tempat kami mengepam air minuman kami,” tambah Mark Winfield, seorang profesor perubahan alam sekitar dan bandar di Universiti York di Toronto .

Penentang pembangunan dalam jalur hijau menunjukkan laporan kerajaan Ontario yang menyatakan terdapat tanah yang mencukupi di luar jalur hijau untuk mencapai objektif perumahannya.

“Pada asasnya, ini adalah mengenai membolehkan sprawl, tidak ada cara lain untuk meletakkannya,” keluh Winfield. “Ia hanya memberikan industri pembangunan segala yang mereka mahukan.”

Tetapi sejarah, tambahnya, “memberitahu kami bahawa pemaju untung tidak akan membina rumah mampu milik melainkan anda membuatnya.”

“Masalahnya bukan kekurangan, terdapat banyak pangsapuri baharu sedang dibina, tetapi ia tidak mampu dimiliki,” tambah Barbara Ceccarelli, pengurus besar Pusat Penerimaan Warisan agensi perumahan sosial.

Kontroversi itu telah menarik perhatian persekutuan, dengan Menteri Alam Sekitar Steven Guilbeault melangkah masuk untuk melindungi Taman Bandar Negara Rouge di pinggir timur tali pinggang hijau.

Beliau telah mengarahkan kajian mengenai “kesan berpotensi” di taman pembangunan yang dicadangkan di tanah bersebelahan, dan berkata Ottawa boleh menggunakan undang-undang alam sekitar persekutuan untuk menyekat beberapa pembangunan.

Sopher bimbang bahawa kajian kerajaan akan datang terlalu lewat kerana “promotor hartanah sudah menyediakan tanah” untuk pembinaan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment