Menggunakan YouTube dan TikTok, seorang artis solek menentang kemungkinan di Afrika Tengah

Donna

BANGUI, 18 Jun — Semasa kecil, Djibril Gueye Marvin mengimpikan untuk menjadi seorang jurusolek, bukan sesuatu yang mudah di Republik Afrika Tengah yang tidak stabil secara kronik, di mana dia berdepan cemuhan kerana melakukan “kerja perempuan”.

Bantuan datang daripada sumber yang luar biasa: tutorial solek yang telah membanjiri YouTube sepanjang dekad yang lalu, melancarkan pengaruh di seluruh dunia dan menjana berbilion dolar dalam jualan kecantikan.

“Tiada sekolah solek di Bangui, tanpa tutorial YouTube saya tidak akan berada di tempat saya sekarang,” kata lelaki berusia 23 tahun yang digelar Djibou, yang tinggal di ibu negara itu.

Hari ini, perkhidmatannya di salun kecantikan kecil Bangui sangat dicari, dan akaun TikToknya mempunyai lebih daripada 36,000 pengikut.

Djibou tersenyum, tetapi kehidupan tidak mudah dalam apa yang dikatakan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai negara kedua paling kurang maju di dunia, dicengkam oleh pemberontakan bersenjata dan keganasan setiap hari.

Semasa dia bekerja pada muka pelanggan dalam cuaca panas yang memucat, elektrik terputus – seperti yang berlaku beberapa kali sehari – menghentikan kipas berputar dan memadamkan lampu.

Tanpa berperingkat, dia menggerakkan pelanggannya ke arah pintu masuk untuk terus menggunakan asas dalam cahaya semula jadi.

“Saya melakukan apa yang saya boleh dengan apa yang saya ada, tetapi saya sentiasa berjaya,” kata Djibou.

Pelanggannya bersetuju: “Dia adalah yang terbaik!”

‘Kami semua melarikan diri’

Djibou mengenakan caj minimum 10,000 CFA franc (RM75), mengakui ia “tidak dalam jangkauan semua orang” di negara di mana gaji minimum hanya €44 (RM222) sebulan.

Mendapatkan berus solek, asas dan pembayang mata yang dia perlukan juga merupakan “perjuangan”.

“Saya membawa produk saya dari Perancis atau Nigeria, anda tidak boleh melakukan kerja yang baik tanpa produk yang bagus,” katanya.

Selepas membesar di tengah-tengah perang saudara yang kejam, yang tercetus pada 2013 ketika dia berusia 13 tahun, Djibou jatuh cinta dengan idea “orang berubah, cantik dan bergaya”.

Republik Afrika Tengah yang kaya dengan mineral itu tidak mempunyai banyak keamanan, dengan beberapa dekad rampasan kuasa dan pemberontakan sejak kemerdekaan daripada Perancis pada 1960.

Tetapi rampasan kuasa pada 2013, oleh kebanyakan pemberontak Islam, membawa kepada keganasan mazhab paling berdarah dalam sejarah negara itu apabila kebanyakannya militia Kristian membalas dendam terhadap musuh Islam mereka.

“Suatu hari, adik lelaki saya, adik perempuan saya dan saya hampir dibunuh oleh pemberontak dalam perjalanan ke sekolah, jadi kami semua melarikan diri, ke Cameroon,” kata Djibou.

Walaupun terdapat banyak perjanjian damai, kumpulan bersenjata dan tentera kerajaan yang disokong oleh kumpulan tentera upahan Rusia Wagner terus bertempur,

Prasangka

Djibou juga terpaksa melawan prasangka daripada masyarakat tradisional dalam usahanya untuk menjadi seorang jurusolek, mendengar seribu kali: “Ia adalah tugas seorang gadis.”

Tetapi dia tidak berputus asa, dan menyembunyikan soleknya di rumah kawan-kawannya ketika dia masih muda.

“Jika ibu bapa saya menemuinya, mereka akan memusnahkannya, tetapi saya terus membeli lebih banyak lagi,” katanya.

“Saya terpaksa belajar untuk mendapatkan lesen perniagaan antarabangsa dan membuktikan diri saya sebagai jurusolek untuk mereka menerima pekerjaan saya,” tambahnya.

Sekarang, apabila dia dikritik, dia menepisnya.

“Saya tahu mereka cemburu sedikit.”

Djibou berkongsi karya, inspirasi dan cerita tentang kehidupan hariannya di saluran TikToknya.

Dengan mukanya yang disapu serbuk biru kehijauan dan kilauan emas, Djibou bergambar di studio foto usang untuk mempamerkan kemahiran solekan artistiknya.

“Untuk peminat saya,” katanya.

Kemudian, dia bercakap tentang masa depan, di dalam bilik sederhana dia berkongsi dengan salah seorang saudara perempuannya, di mana patung Perawan Maria, Alkitab dan tasbih terletak di antara kosmetik yang bertaburan di atas meja malamnya.

“Saya mahu pergi ke sekolah solek di luar negara, tetapi saya tidak mempunyai kemampuan,” katanya dengan sedih. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment