Mengapakah Gen Zers begitu taksub dengan tahun 2000-an, satu dekad yang mereka tidak tahu?

Donna

NEW YORK, 20 Jun — Mereka berusia antara 20 hingga 30 tahun. Mereka dibesarkan pada tahun 2000-an, tetapi mempunyai sedikit kenangan pada masa itu. Namun begitu, Dapatkan Zers nampaknya terobsesi untuk mengemas kini estetika dekad Y2K itu. Menjadi keren pada awal 2020-an adalah tentang menerima fesyen dan budaya pop era yang sangat ideal itu.

Sejak wabak itu, Generasi Z (orang yang dilahirkan antara 1995 dan 2010) telah memupuk daya tarikan untuk satu dekad tertentu, 2000-an. Di TikTok, hashtag “Y2K” telah mendapat kira-kira lima bilion tontonan dan terus bertambah. Di Instagram, banyak akaun pakar dalam subjek ini. Antara yang paling banyak diikuti ialah boshbabexoxo (153,000 pengikut), baldu coke (1.7 juta pengikut), 2000beachbunny (254,000 pengikut). Kebangkitan semula tahun 2000-an bercampur dengan budaya pop semasa, dan estetika dekad itu meresapi segala-galanya daripada fesyen dan muzik kepada televisyen, dan terutamanya siri TV.

Y2K kitar semula

Daripada seluar bertingkat rendah dan seluar baggy hinggalah ke atas tanaman, baji, cetakan ultra-warna dan bahagian atas tiub, kepingan khas estetik Y2K ini tidak lagi begitu jarang berlaku dalam almari pakaian Gen Z. Dipakai pada masa itu oleh Britney Spears, Christina Aguilera, Paris Hilton dan Jennifer Lopez — ikon yang masih dipuja hari ini — pakaian ini menikmati nafas baharu dalam kehidupan berkat generasi nostalgia dan mementingkan alam sekitar ini. Malah, fenomena ini sebahagian besarnya dibantu oleh kebangkitan kedai terpakai, kedai berjimat cermat dan membeli-belah vintaj. Di Amerika Syarikat, ahli Gen Z membeli sekitar 1.4 bilion item pakaian terpakai pada 2022, peningkatan sebanyak 40 peratus dalam satu tahun, menurut laporan terbaru daripada ThredUp. Dua daripada lima barang di dalam almari mereka adalah barang terpakai. Dan lebih lapan daripada sepuluh rakyat Amerika Gen Z (83 peratus) telah membeli, atau terbuka kepada idea untuk membeli, pakaian yang sebelum ini telah dimiliki oleh orang lain.

Kembali ke masa lalu ini telah menghidupkan semula jenama kultus dari tahun 2000-an, seperti Von Dutch, Juicy Couture, Miss Sixty dan Ed Hardy. Ia juga telah mengembalikan keinginan untuk rhinestones dan labuci, rama-rama dan warna ultra-terang, rambut dua warna, sanggul berduri, potongan rambut kupu-kupu, tocang manik Afro dan tocang Perancis. Gen Zers memilih glamor, kemeriahan dan keberanian dekad ini — gaya perayaan yang nampaknya tiada di zaman mereka — semuanya dengan bantuan pengaruh dan bintang masa kini, seperti penyanyi Dua Lipa dan Olivia Rodrigo, serta Bella Hadid atau Hailey Bieber.

Kesan yang menenangkan

Jauh daripada sekadar meniru rupa Y2K, Gen Zers secara nostalgik tenggelam dalam muzik, teknologi dan televisyen pada tahun-tahun itu, dengan cara mereka sendiri. Generasi ini (semula) menemui banyak tawaran hiburan terkemuka era ini. Ambil trend Teras Rom-Com tahun lepas, yang melibatkan berpakaian seperti heroin komedi romantis tahun 2000-an. Ini menyemarakkan populariti mendadak filem seperti 13 Melangkah 30, Bagaimana untuk Kehilangan Lelaki dalam 10 Hari dan Perempuan biadap. Filem ini telah menjadi rujukan budaya pop abadi untuk Generasi Z, dan kerap disebut dalam kandungan yang disiarkan di rangkaian sosial. Gen Zers juga gemar memetik rancangan realiti TV Kehidupan Sederhana, dibintangi Paris Hilton dan Nicole Richie, yang membuka jalan kepada pemerintahan keluarga Kardashian. Mereka berseronok mengambil baris daripada rancangan itu dan mengubahnya menjadi meme media sosial. Selain itu, mereka telah menemui semula sitkom dari kandang Disney, seperti Lizzie McGuire, Raven sungguh atau Hannah Montanadibintangi oleh Miley Cyrus, yang dianggap oleh ramai sebagai zaman keemasan saluran hiburan remaja, apatah lagi pelbagai kebangkitan atau but semula rancangan dari tahun-tahun itu (Gadis Gosip, Gadis Gilmore, Terpesonadan lain-lain.).

Bercakap kepada laman web Kanada, La Presse, Emmanuelle Fantin, seorang profesor dan penyelidik di Sorbonne Université di Paris, mengatakan bahawa penyelidikan menunjukkan bahawa menonton rancangan TV zaman kanak-kanak boleh memberi kesan menenangkan, dan membuatkan kita berasa lebih baik. Untuk menerangkan daya tarikan Gen Z dengan tahun 2000-an, ramai pakar menyebut kesan “nowstalgia”. Anak-anak muda ini mengidamkan masa lalu yang hampir tidak mereka ketahui. Kesan ini bukan unik untuk generasi ini, tetapi masyarakat dalam krisis biasanya menimbulkan rasa nostalgia yang lebih besar. Dan dalam hal ini, Gen Z merasakan bahawa mereka menjalani masa muda mereka dengan latar belakang krisis kesihatan, ekonomi dan alam sekitar. Bagi mereka, tahun 2000-an seolah-olah sinonim dengan kemeriahan, pesta dan keyakinan, jauh daripada kebimbangan dan kesuraman tahun 2020-an. Tetapi jika mereka idealkan pandangan masa lalu ini, mereka – secara sedar atau tidak – hanya mengambil yang terbaik dari dekad itu. Lagipun, tahun 2000-an juga merupakan dekad serangan 9/11, peperangan di Iraq dan Afghanistan, krisis kewangan global dan Tsunami di Asia Tenggara. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment