Mendedahkan penampilan sulung untuk Saudi pertama di Minggu Fesyen Paris

Donna

PARIS, 7 Julai — Minggu Fesyen Paris mengalu-alukan pereka Saudi pertamanya ke dalam lipatan semalam, dengan pertunjukan haute couture yang penuh dengan penampilan berani mendedahkan.

Ashi Studio telah menjadi nama besar dalam fesyen selama bertahun-tahun, berpakaian selebriti termasuk Beyonce, Lady Gaga dan Deepika Padukone.

Tetapi semalam adalah kali pertama pengasasnya Mohammed Ashi dimasukkan dalam barisan rasmi Minggu Fesyen Paris, menandakan “kemuncak kerjayanya,” katanya kepada AFP.

Bersederhana dan bersahaja, dia jarang meletakkan kewarganegaraan Saudi di hadapan.

Pereka fesyen Mohammed Ashi bergambar selepas pertunjukannya untuk Minggu Fesyen Haute-Couture Fall/Winter 2023/2024 Wanita di Paris pada 6 Julai 2023. — Gambar AFP

Pereka fesyen Mohammed Ashi bergambar selepas pertunjukannya untuk Minggu Fesyen Haute-Couture Fall/Winter 2023/2024 Wanita di Paris pada 6 Julai 2023. — Gambar AFP

Rekaannya pastinya mencabar tanggapan popular pakaian Saudi, dengan fabrik lutsinar yang sangat mendedahkan, atau kolar bergelung dan potongan yang menutup payudara.

“Saya warga global tetapi saya juga sentiasa berbangga menjadi Saudi,” kata Ashi di belakang pentas.

Pertunjukan ini diilhamkan oleh minyak wangi dan menggunakan fabrik organik yang digunakan untuk mengekstrak intipati daripada bunga, bersama-sama dengan banyak baldu.

“Ia adalah kisah percintaan yang gelap — ia mengenai mengekstrak kecantikan dari dalam dan meletakkannya di luar,” kata Ashi.

Ia menggabungkan beberapa rupa berbulu dan kereta api sutera panjang yang dikenalinya.

“Pandangan pertama adalah versi ringkas daripada apa yang biasa saya lakukan dan selalunya perkara paling mudah adalah yang paling sukar,” katanya.

“Terdapat banyak tekanan tetapi setelah itu selesai, koleksi klik dan saya boleh bergerak ke hadapan.”

Ashi telah menempa laluannya sendiri, setelah meninggalkan Arab Saudi beberapa dekad yang lalu untuk bekerja dengan label antarabangsa sebelum menubuhkannya sendiri pada 2007.

Tetapi sejak perubahan sosial dalam kerajaan di bawah Putera Mahkota Mohammed Bin Salman, Ashi yang berpangkalan di Paris telah dialu-alukan kembali untuk mentor pereka muda sebagai sebahagian daripada rancangan untuk membangunkan industri fesyennya sendiri.

Kenaikan pangkatnya ke liga utama fesyen ditetapkan dengan kemas apabila Riyadh mengumumkan minggu fesyennya sendiri pada bulan Oktober dan mengatakan kebebasan baharu akan meningkatkan jualan runcit kepada AS$32 bilion setahun.

Fesyen hanyalah sebahagian daripada strategi yang telah menyaksikan pemerintah de facto Putera Mahkota Mohammed Bin Salman mengalihkan kekayaan minyak ke dalam filem, sukan, permainan video dan pelancongan. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment