Medvedev terselamat daripada serangan Fucsovics untuk mara ke peringkat 16 terakhir

Donna

LONDON, 8 Julai — Daniil Medvedev telah menebus masa yang hilang apabila dia menewaskan pemain Hungary, Marton Fucsovics 4-6 6-3 6-4 6-4 untuk menandingi persembahan terbaiknya di Wimbledon dengan mara ke pusingan keempat hari ini.

Setahun selepas dilarang bermain di Kelab All England berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, Medvedev kelahiran Moscow itu terselamat daripada set pembukaan yang tidak betul untuk menumbangkan lawan yang memenangi satu-satunya pertemuan mereka sebelum ini di kejohanan utama.

Apabila Fucsovics yang berada di ranking ke-67 memberi Medvedev peluang untuk beraksi pada set pembukaan, dengan pemain Rusia itu berulang kali gagal melakukan aksinya, visi kemenangan pusingan pertama Roland Garros 2020 ke atas pilihan ketiga pasti terlintas di fikirannya.

Tetapi Medvedev menginjak-injak impian itu dalam permainan keempat set kedua, apabila dia mematahkan Fucsovics untuk mencintai selepas pemain Hungary itu melakukan kesalahan berganda untuk menyerahkan servisnya.

Bermain di bawah bumbung Court One yang tertutup ketika hujan turun di barat daya London yang rindang, kedua-dua pemain menghiburkan penonton dengan beberapa pukulan akrobatik.

Fucsovics akan membuat Boris Becker bangga dengan beberapa pemenang voli terjun dan slam-dunk smashesnya, manakala Medvedev melakukan rembatan yang menakjubkan dalam larian selepas mengejar pukulan jatuh dari jauh di belakang garis dasar.

Sebaik Medvedev mendahului dua set lawan satu dengan melakukan servis yang tidak boleh dibalas, Fucsovics memerlukan masa kecederaan untuk membuat buku lali kanannya dimanipulasi dan diikat oleh jurulatih.

Dia bangkit semula dan malah memperoleh mata rehat dalam permainan kelapan set keempat. Tetapi sebaik sahaja dia terlepas peluang untuk menjadikan kedudukan 4-4, permainannya cepat terungkai dan Medvedev mara ke peringkat 16 terakhir major buat kali pertama tahun ini dengan melepaskan servis yang tidak boleh dibalas. — Reuters

Related Post

Leave a Comment