Medvedev pilihan utama tersingkir di acara pemanas badan Wimbledon Halle

Donna

BERLIN, 24 Jun ― Pilihan utama Daniil Medvedev telah terkeluar daripada Terbuka Halle, pemanasan tradisional Wimbledon, ditewaskan secara straight set oleh Roberto Bautista Agut semalam.

Medvedev tewas 7-5, 7-6 (7-3) menentang pemain Sepanyol berusia 35 tahun itu. Pilihan kelapan Bautista Agut kini mempunyai rekod kerjaya 5-2 menentang pemenang Terbuka AS 2021.

“Untuk menewaskan Daniil di gelanggang ini, anda perlu bermain dengan sangat baik,” kata Bautista Agut.

“Saya tidak berasa baik (untuk) beberapa bulan tahun ini, tetapi saya terus bekerja keras. Saya tahu tenis kadangkala sangat sukar, tetapi hari ini ia menunjukkan bahawa saya telah bekerja keras.”

Medvedev, bekas pemain nombor satu dunia, adalah naib juara di rumput Halle pada 2022, tewas kepada pemain Poland Hubert Hurkacz dalam set lurus di final.

Dengan rekod buruk di permukaan, Medvedev tidak pernah mara ke suku akhir di Wimbledon, terlepas kejohanan tahun lalu kerana larangan ke atas atlet Rusia berhubung perang di Ukraine.

Pada perlawanan akhir Jumaat, pilihan ketiga Andrey Rublev bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan pemain Belanda Tallon Griekspoor, mengadakan pertemuan dengan Bautista Agut.

Rublev tewas set pertama 3-6 tetapi memenangi dua set berikutnya 6-3, 6-4, menjadikannya kali kedua dia menewaskan Griekspoor musim ini selepas satu lagi kemenangan tiga set di Terbuka Qatar di Doha pada Februari.

Pemenang pingat emas Olimpik Alexander Zverev turut mara ke separuh akhir selepas menewaskan pemain Chile, Nicolas Jarry.

Pemain Jerman berusia 26 tahun itu, yang berjaya mara ke separuh akhir Terbuka Perancis tahun ini, menewaskan Jarry dalam straight set 7-5, 6-3.

“Sungguh mengagumkan saya dapat terus bermain seperti yang saya lakukan di Paris, tetapi masih ada beberapa perkara yang perlu diperbaiki,” kata Zverev.

Zverev akan bermain di separuh masa untuk kali ketiga. Pemain Jerman itu sebelum ini berjaya mara ke final kejohanan Halle pada 2016 dan 2017, tewas kepada pemenang 10 kali Roger Federer pada kedua-dua kali.

Zverev akan bertemu dari Kazakhstan Alexander Bublik dalam empat terakhir selepas Bublik mara apabila pilihan keempat dari Itali, Jannik Sinner menarik diri daripada kecederaan pada set kedua perlawanan suku akhir mereka.

Bublik memenangi set pertama 7-5 dan naik 2-0 pada set kedua apabila Sinner menarik diri kerana kecederaan kaki kanan.

Pemain Itali itu telah mengambil masa tamat perubatan pada penghujung set pertama. Dia menerima rawatan daripada ahli fisioterapi dan bermain, dan tewas, dua perlawanan lagi sebelum menarik diri.

Sinner, pemain nombor sembilan dunia berusia 21 tahun, kini berdepan perlumbaan menentang masa untuk cergas untuk Wimbledon yang bermula awal Julai. ― AFP

Related Post

Leave a Comment