Medvedev mengharungi badai Eubanks untuk mara ke separuh akhir Wimbledon

Donna

LONDON, 13 Julai ― Pilihan ketiga Daniil Medvedev menyekat pengembaraan luar biasa pemain pertama Amerika Christopher Eubanks di Wimbledon ketika dia mengharungi badai ganas untuk mara ke suku akhir 6-4 1-6 4-6 7-6(4) 6-1 semalam .

Pemain Rusia berusia 27 tahun itu mengambil set pembukaan tetapi gagal sepenuhnya untuk dua perlawanan berikutnya apabila pemain bukan pilihan Eubanks melancarkan serangan tenis pukulan pertama yang membuatkan penonton Court One melaungkan persetujuannya.

Medvedev berpegang teguh padanya, bagaimanapun, dan ketika api dalam raket Eubanks mula pudar dia mengambil kendali untuk mara ke separuh akhir di slam padang rumput buat kali pertama.

Dia akan menentang pilihan utama Carlos Alcaraz untuk tempat ke final Ahad ini.

“Saya gembira berada di separuh akhir,” kata Medvedev di gelanggang selepas memenangi penentuan set kelima hanya buat kali keempat dalam kariernya, setelah tewas 10 kali.

“Ada saat dalam perlawanan di mana saya kalah sepenuhnya dalam permainan itu sendiri dan dia bermain dengan baik, saya mula tenggelam, saya mula melakukan banyak kesilapan, tidak melakukan servis dengan cukup baik.

“Pada set ketiga saya mula membina sesuatu, tidak kalah 6-1 lagi dan bermula dari tiebreak (pada set keempat), saya berjaya bermain dengan menakjubkan.”

Eubanks berusia 27 tahun, yang mengejutkan pemain nombor satu Britain, Cameron Norrie dan menewaskan pilihan kelima, Stefanos Tsitsipas dalam perjalanan ke pusingan lapan terakhir, kelihatan gelisah pada awalnya dan kesilapan berganda berturut-turut memberikan Medvedev rehat yang menentukan pada set pertama.

Tetapi sebaik sahaja dia melonggarkan anggota badannya yang panjang dan mula memasukkan bola ke tengah-tengah, dia memasuki tompok ungu yang membuat Medvedev bergoyang.

Eubanks menggunakan pukulan depan tukul godamnya untuk mematahkan servis Medvedev untuk mendahului 3-1 pada set kedua – berseri-seri dan memohon penonton untuk lebih bising.

Mereka dengan sewajarnya mewajibkan kerana Eubanks mula menyerang pulangan perkhidmatan terus ke kaki Medvedev dan menunjukkan permainan jaring tajam yang ramai menganggap sudah lama ketinggalan zaman.

Medvedev kelihatan bingung dan kehabisan idea apabila Eubanks terus berayun ke bukit, mendarat pukulan demi pukulan.

Eubanks yang berleluasa mematahkan servis Medvedev pada permulaan set ketiga dan memenangi tujuh perlawanan berturut-turut dalam apa yang dirasakan seperti sekelip mata.

Medvedev kelihatan hampir takat didih ketika dia memukul bola secara berbahaya dekat dengan penyokong, bertengkar dengan pengadil Damien Dumusois dan menerima amaran.

Eubanks kelihatan bersedia untuk mencontohi pemain hebat Amerika, John McEnroe yang mara ke separuh akhir pada penampilan sulungnya di Wimbledon pada 1977 tetapi Medvedev berjaya menarik perhatian pada pukulan keempat apabila permainan lawannya hilang dan dia selesa memenangi tiebreak.

Eubanks mematahkan wajah kecewa dalam set penentuan apabila impiannya pudar dan penghujungnya tiba dengan cepat.

Lariannya mungkin sudah berakhir tetapi bekas pelajar Georgia Tech berusia 27 tahun itu meninggalkan gelanggang dengan tepukan gemuruh, membuat isyarat hati kepada peminat sebelum menghilangkan diri. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment