Medvedev memuji Djokovic sebagai ‘terhebat’

Donna

LONDON, 2 Julai — Daniil Medvedev menyifatkan Novak Djokovic sebagai “yang terhebat” semalam, menentang kebijaksanaan konvensional untuk meletakkan Roger Federer dan Rafael Nadal pada kedudukan yang sama dengan pemain Serbia itu.

Djokovic merangkul rekod kejuaraan Grand Slam ke-23 lelaki dengan kejayaan ketiga Terbuka Perancis bulan lalu.

Dia akan melancarkan bidaan untuk menyamai rekod Federer dalam lapan gelaran Wimbledon yang akan menggerakkannya bersama Margaret Court sebagai pemenang utama sepanjang masa dengan 24 gelaran.

“Saya fikir jika saya melihatnya dengan betul, Novak hampir 50%. Saya rasa saya melihat dia bermain 70 major, dan 35 kali dia berada di final. Saya tidak tahu bagaimana mungkin. Dia tidak mempunyai hari yang buruk?” kata Medvedev.

“Sebenarnya, dia melakukannya, seperti semua orang tetapi walaupun pada hari-hari buruk ini, dia berjaya menewaskan lawan. Saya tidak tahu bagaimana dia melakukannya. Itulah sebabnya dia bagi saya yang terhebat dalam sejarah tenis.”

Seandainya Djokovic berjaya mempertahankan kejuaraan Wimbledonnya, dia hanya perlu mengaut kejuaraan Terbuka AS pada September untuk menjadi pemain pertama sejak 1969 untuk memenangi kalendar Grand Slam.

Djokovic mempunyai peluang yang sama pada 2021 tetapi tewas di final di New York — kepada Medvedev.

“Untuk dapat menewaskannya ketika dia akan ke Grand Slam, mungkin dia lebih ketat daripada biasa, tetapi saya bermain perlawanan yang menakjubkan,” kata Medvedev.

Sementara itu, pesaing Djokovic, Andy Murray, menyifatkan pencapaian pemain Serbia itu dalam mencapai 23 kejuaraan sebagai “penomenal”.

Murray, bekas pemain nombor satu dunia, adalah orang terakhir yang menewaskan Djokovic di Gelanggang Tengah apabila dia memenangi gelaran pertama daripada dua gelaran Wimbledon pada 2013.

Itulah satu-satunya kali dalam 36 perlawanan head-to-head mereka yang pernah mereka temui di All England Club.

“Apa yang dia lalui untuk mencapai peringkat akhir kariernya, ia adalah luar biasa. Juga tidak kelihatan seperti dia semakin perlahan,” kata Murray yang berlatih bersama Djokovic pada kejohanan itu semalam.

“Apa yang dia lakukan di Terbuka Perancis, ia adalah fenomenal.

“Persembahan cemerlang menentang Carlos Alcaraz di separuh akhir. Hanya sangat klinikal, memandangkan berapa banyak dalam talian. Ia menunjukkan kekuatan watak yang dia ada.” — AFP

Related Post

Leave a Comment