McIlroy mengetuai padang yang cemerlang ketika pasukan elit golf bersatu semula di Terbuka British

Donna

HOYLAKE (United Kingdom), 20 Julai ― Rory McIlroy dan pemain nombor satu dunia Scottie Scheffler mengetuai pencabar di Terbuka British ke-151 ketika pemain golf terbaik dunia disatukan semula di Hoylake hari ini.

Matthew Jordan dari England akan melakukan pukulan tee pertama pada 0635 waktu tempatan (0535GMT), di kelab Royal Liverpool di mana dia menjadi ahli, tetapi McIlroy menjadi tumpuan apabila dia kembali ke padang di mana dia mengangkat Claret Jug untuk satu-satunya kali pada 2014.

Pemain Ireland Utara itu menyokong kemenangan itu dengan memenangi Kejohanan PGA pada bulan berikutnya, tetapi telah terperangkap pada empat gelaran utama sejak itu.

McIlroy hampir menutup kedua-dua pada Kejohanan Terbuka tahun lalu di St Andrews dan bulan lepas apabila dia terlepas peluang di Terbuka AS dengan satu pukulan kepada Wyndham Clark.

Bagaimanapun, keraguan terhadap keupayaan pemain berusia 34 tahun itu untuk menangani tekanan pada hari Ahad telah dilenyapkan pada hujung minggu lalu apabila penyudah birdie-birdie dalam keadaan bergelora membawa McIlroy ke Terbuka Scotland buat kali pertama.

“Saya tidak boleh meminta persiapan yang lebih baik,” kata McIlroy. “Cara saya bermain dua lubang terakhir (di Scotland) adalah penyudah yang menakjubkan dan cara yang sempurna untuk masuk ke dalam minggu ini.

“Saya melalui sembilan tahun yang hebat dan memenangi banyak kejohanan tetapi empat besar telah mengelak saya. Mudah-mudahan minggu ini itu sesuatu yang boleh saya ubah.”

McIlroy adalah antara pemain yang lewat hari ini ketika dia melakukan tees bersama juara Masters Jon Rahm dan bekas pemain nombor satu dunia Justin Rose pada 1359GMT.

Scheffler tidak berpuas hati

Scheffler juga mempunyai tahun cemerlang dalam Jelajah PGA, tetapi masih belum menambah satu-satunya kemenangan utamanya di Masters 2022.

Pemain Amerika itu belum menamatkan saingan di tempat ke-12 dalam 16 kejohanan tahun ini dan berada di kedudukan tiga teratas di Kejohanan PGA dan Terbuka AS.

“Memang seronok menang. Ia tidak begitu seronok menduduki tempat ketiga,” kata Scheffler. “Golf adalah salah satu permainan yang saya rasa anda tidak pernah benar-benar mencapai kepuasan itu. Saya rasa awak sentiasa meminta lebih.”

Major terakhir tahun ini datang hanya beberapa minggu selepas pengumuman mengejutkan bahawa PGA dan DP World Tours merancang untuk bergabung dengan siri LIV Golf yang memisahkan diri.

“Perjanjian rangka kerja” antara kedua-dua pihak telah menyebabkan para pemain di kedua-dua belah pihak tidak mempunyai perincian mengenai rupa masa depan sukan itu.

“Saya tidak fikir mereka yang cuba menyelesaikannya benar-benar tahu bagaimana keputusan ini,” kata juara bertahan Cameron Smith, yang berpaling tadah ke LIV sejurus selepas memenangi kejuaraan pertamanya 12 bulan lalu.

Tanpa persetujuan konkrit, semua pemain terbaik dunia tidak akan bersatu semula dalam pertempuran lagi sehingga Masters April depan.

Bentuk Smith dan Brooks Koepka setakat ini menolak cadangan bahawa bintang yang mengambil bonus tandatangan besar untuk menyertai LIV akan melihat deria persaingan mereka tumpul.

Koepka meraih kejuaraan kelimanya di Kejohanan PGA, hanya sebulan selepas menduduki tempat kedua di Masters.

Keputusan itu telah mendorong Koepka bersaing untuk mendapatkan tempat di Piala Ryder September walaupun hanya layak untuk mengutip mata di kejohanan utama.

Satu lagi persembahan yang kuat akan menyebabkan dia sukar untuk diabaikan dan dia bukan satu-satunya yang berharap dapat menarik perhatian kapten AS, Zack Johnson.

“Saya akan menyukai minggu yang hebat. Jelas sekali matlamatnya adalah untuk menang. Itulah yang berlaku setiap minggu,” kata juara Terbuka 2021 Collin Morikawa.

“Piala Ryder jelas merupakan matlamat saya yang besar dan telah wujud sejak dua tahun lalu, terutamanya menjelang awal tahun ini, dan ia masih begitu.” ― AFP

Related Post

Leave a Comment