Mbappe menggelar PSG sebagai ‘pasukan pemecah belah’ kerana kebuntuan kontrak berlarutan

Donna

PARIS, 8 Julai — Kylian Mbappe menyifatkan kelabnya Paris St Germain sebagai “pasukan yang memecah belah”, di tengah-tengah kebuntuan kontrak antara pemain itu dan juara Ligue 1 Perancis itu.

Hubungan antara PSG dan Mbappe memburuk bulan lalu selepas penyerang Perancis itu berkata dia tidak akan memperbaharui kontraknya yang akan tamat pada akhir musim depan, bermakna dia boleh pergi secara percuma pada Jun 2024.

Jika dia menamatkan kontraknya, PSG tidak akan dapat mendapatkan semula mana-mana €180 juta (RM921.2 juta) yang mereka belanjakan untuk menandatanganinya. Presiden PSG Nasser Al-Khelaifi berkata mereka tidak akan melepaskannya secara percuma.

Mbappe, penjaring terbanyak Ligue 1 dalam lima musim lalu, telah dikaitkan dengan perpindahan ke Real Madrid.

“Saya fikir bermain untuk PSG tidak banyak membantu kerana ia adalah pasukan yang memecah belah, kelab yang memecah belah,” katanya dalam temu bual dengan majalah France Football. Dia tidak menghuraikan.

Wakil PSG tidak segera menjawab apabila dihubungi Reuters untuk mendapatkan ulasan pada hari Sabtu.

PSG telah memenangi sembilan daripada 11 kejuaraan Ligue 1 terakhir tetapi kekecewaan Mbappe terletak pada prestasi mereka dalam Liga Juara-Juara — trofi yang tidak pernah dimenangi oleh kelab Paris itu walaupun semua pelaburan mereka dalam skuad.

PSG tersingkir dalam pusingan 16 terakhir tahun ini apabila dikalahkan oleh Bayern Munich, gagal menjaringkan gol dalam kedua-dua perlawanan. Mbappe cedera pada perlawanan pertama dan berkata mereka “tidak berdaya” pada perlawanan kedua.

Mbappe berkata dia adalah “pemain paling menentukan” dalam peringkat kumpulan tetapi tidak dapat menjelaskan apa yang PSG hilang dengan kelab itu mencapai “siling kaca” di Eropah.

“Kami melakukan apa yang kami mampu, titik. Anda perlu bercakap dengan orang yang membentuk pasukan, yang mengatur skuad, yang membina kelab ini,” tambahnya. — Reuters

Related Post

Leave a Comment