Mbappe dan Les Bleus menggesa agar keganasan di Perancis dihentikan

Donna

PARIS, 1 Julai — Kapten Perancis Kylian Mbappe dan Les Bleus menggesa agar keganasan dihentikan dan menggesa “dialog dan pembinaan semula” semalam ketika Perancis dilanda protes malam keempat selepas polis menembak maut seorang remaja.

“Masa keganasan mesti memberi laluan kepada masa berkabung, dialog dan pembinaan semula,” kata pasukan itu dalam satu kenyataan yang disiarkan di media sosial oleh superstar Paris Saint-Germain itu.

Les Bleus berkata mereka “terkejut dengan kematian kejam Nahel muda” tetapi meminta keganasan memberi laluan kepada “cara aman dan membina lain untuk mengekspresikan diri”.

Pertembungan dengan polis telah menggegarkan banyak bandar dan kawasan kejiranan di seluruh Perancis sejak kematian Nahel yang berusia 17 tahun, yang ditembak mati pada hari Selasa oleh seorang pegawai polis semasa perhentian lalu lintas di pinggir bandar Paris.

“Sejak peristiwa tragis ini, kami telah menyaksikan luahan kemarahan ramai, bahan yang kami fahami, tetapi bentuknya kami tidak boleh menyokong,” kata pasukan bola sepak Perancis itu dalam mesej yang dikongsi di akaun media sosial peribadi mereka.

Para pemain berkata mereka berkongsi “perasaan kesakitan dan kesedihan ini” tetapi “harta anda yang anda musnahkan, kawasan kejiranan anda, bandar anda, tempat pemenuhan anda”.

“Dalam konteks ketegangan yang melampau ini, kita tidak boleh berdiam diri dan hati nurani sivik kita menggalakkan kita untuk meminta ketenangan, kesedaran dan akauntabiliti,” kata mereka.

“Terdapat cara lain yang aman dan membina untuk menyatakan diri kita. Di sinilah tenaga dan pemikiran kita mesti difokuskan”.

Dalam mesej berasingan yang dihantar kepada pengikut pasukan Perancis, jurulatih Didier Deschamps “menyambut” inisiatif para pemain.

“Saya dan kakitangan saya dikaitkan dengannya,” katanya. “Kami juga mempunyai pemikiran untuk keluarga Nahel. Namun, tanpa mahu memberi pengajaran kepada sesiapa, saya mempunyai keyakinan yang mendalam bahawa keganasan tidak pernah menyelesaikan apa-apa. Saya berharap dengan sepenuh hati keadaan akan bertambah baik,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment