Mbappe ‘berbesar hati’ untuk melawat negara asal bapanya, Cameroon

Donna

YAOUNDE, 7 Julai — Penyerang Paris St Germain, Kylian Mbappe melawat negara kelahiran bapanya, Cameroon buat kali pertama minggu ini ketika keraguan berkisar mengenai masa depannya di kelab Perancis itu.

Peminat teruja berkumpul di lapangan terbang di ibu negara Yaounde, tempat bintang berusia 24 tahun itu mendarat pada Khamis untuk lawatan tiga hari ke negara Afrika tengah itu.

“Adalah satu penghormatan untuk saya berada di sini, berada di negara asal saya, bersama keluarga dan melihat orang ramai di luar sana. Mereka telah menunjukkan kasih sayang kepada saya,” kata Mbappe hari ini selepas bertemu Perdana Menteri Cameroon Joseph Dion Ngute.

Dia dibarisi untuk petang yang penuh sukan, dengan perlawanan bola keranjang menentang bekas pemain NBA Joakim Noah sebelum memukul padang untuk perlawanan bola sepak menentang pasukan divisyen dua Cameroon Vent d’Etoudi FC.

Pada hari Sabtu, dia akan pergi ke ibu kota ekonomi Douala dan ke kampung halaman bapanya Wilfried, seorang jurulatih bola sepak yang juga ejennya.

Lawatan ini juga termasuk lawatan ke sekolah yang dibiayai oleh badan amal “Inspired by KM” Mbappe, salah satunya mengkhusus dalam mengajar kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran.

“Kami berusaha keras untuk masa depan yang cerah di Cameroon,” katanya, sambil menambah bahawa dia mempunyai lebih banyak projek belia dalam perancangan.

Mbappe, yang ibunya Algeria adalah pemain bola baling, dilahirkan dan dibesarkan di pinggir timur laut Paris.

Terdapat persoalan mengenai masa depannya di PSG sejak dia memberitahu kelab itu bulan lalu bahawa dia tidak akan mengambil pilihan lanjutan satu tahun dalam kontraknya apabila ia tamat tahun depan.

PSG menandatangani Mbappe dari AS Monaco pada 2017 dalam perjanjian yang dilaporkan bernilai sekitar €180 juta (RM920 juta), menjadikannya pemain kedua termahal di dunia selepas Neymar, yang menyertai mereka dari Barcelona dengan harga €222 juta.

Jika Mbappe melihat baki kontraknya, PSG berisiko kehilangannya secara percuma pada penghujung musim 2023-24. Presiden kelab Nasser Al-Khelaifi menolak pilihan itu minggu ini.

Mbappe mengelak soalan mengenai topik di Yaounde.

“Kylian berada di Cameroon pada masa ini dan itu adalah perkara paling penting,” katanya. “Saya mahu mengambil peluang maksimum percutian saya untuk dinikmati bersama orang Cameroon.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment