Mata berasap yang tidur dalam membawa rupa klasik ke tahap yang lain

Donna

LONDON, 6 Julai — Penampilan kecantikan yang tidak sempurna, diabaikan atau dilakukan secara tergesa-gesa menjadi inspirasi solekan pada masa ini, menimbulkan kegilaan terhadap mata yang berasap. Konsepnya semudah membingungkan, kerana ia melibatkan membuat mata anda kelihatan seolah-olah anda akan tidur tanpa menanggalkan solekan anda, lengkap dengan maskara dan pembayang mata.

Musim panas adalah masa untuk menjadi liar dan mencuba apa sahaja, tetapi musim luruh, musim kembali ke sekolah boleh memberi laluan kepada gaya yang lebih gelap, lebih tegang dan hampir tidak kemas. Walaupun estetika Barbie and the Clean Girl yang kemas dan berwarna-warni menjadi berita besar pada tahun 2022, nampaknya grunge perlahan-lahan tetapi pasti memasuki almari wanita — dan bilik mandi mereka. Trend ‘succubus chic’ menjadi kegilaan pada awal tahun, diikuti musim bunga ini dengan rupa ‘rockstar girlfriend’, dengan ratusan juta tontonan di rangkaian sosial. Diinspirasikan oleh gaya grunge, bawah tanah dan gothic, estetik ini berasaskan kulit, jala, kemeja-T dan but band rock serta mata berasap melampau — hampir mata panda. Di sinilah mata berasap yang tertidur – kegilaan kecantikan terkini untuk peminat grunge, serta mereka yang mempunyai pendekatan hidup yang lebih malas.

Mata berasap ala Kate Moss

Seperti yang mungkin anda duga, ideanya adalah untuk menggunakan solek mata seolah-olah anda tidak menanggalkannya sehari sebelumnya — sesuatu yang mungkin tidak mahu difikirkan oleh ahli kecantikan. Jelas sekali mungkin — walaupun tidak disyorkan — untuk tidur sahaja tanpa menanggalkan solekan anda, konsep yang sepatutnya menarik minat mereka yang hanya mempunyai beberapa minit untuk menghabiskan rutin pagi mereka. Wednesday Addams, heroin rancangan Netflix popular yang mendarat pada penghujung tahun 2022, adalah gadis poster yang jelas untuk aliran baharu ini, tetapi ia juga membawa ikon grunge dari tahun 1990-an dan 2000-an kembali menjadi tumpuan, bermula dengan Kate Moss — siapa lagi ? — tetapi juga Pamela Anderson dan juga Angelina Jolie.

“Mata berasap yang tertidur adalah kusam dan tidak sempurna. Itulah yang menjadikannya sejuk. Ia tidak menyesal dan sedikit menakutkan. Sungguh menyegarkan untuk mencuba pendekatan yang berbeza untuk solekan anda. Untuk berfikir, ‘Bagaimana saya boleh menjadikan ini kelihatan lebih pelik dan kurang sempurna?'” ketua jurusolek untuk “Euphoria” dan pengasas bersama Half-Magic Beauty, Doniella Davy, memberitahu laman web kecantikan Byrdie. Trend itu telah membanjiri rangkaian sosial, dan secara beransur-ansur memasuki pentas peragaan dan permaidani merah, diketuai oleh dua Lipa, Emma Chamberlain dan Cara Delevingne.

Untuk mencipta mata berasap yang tertidur, cukup kuatkan mata berasap dan bawa ke tahap yang melampau dengan menggantikan tekstur serbuk dengan produk cecair atau berkrim. Dan jangan menghadkan diri anda pada kelopak mata atas. Sebaliknya, untuk mendapatkan rupa, adalah penting untuk pergi ke sekeliling mata, menggunakan produk flush pada bulu mata. Walaupun apa yang mungkin dicadangkan oleh namanya, ideanya adalah untuk tidak berakhir dengan kesan mata panda sebenar. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment