Masalah Jumbo: Pertempuran Sri Lanka dengan pencemaran plastik

Donna

HORANA (Sri Lanka), 2 Julai — Imej menyayat hati gajah dan lembu yang dihormati makan plastik di Sri Lanka telah mendorong ahli politik untuk memperketatkan undang-undang pencemaran, tetapi ahli pemuliharaan yang ragu-ragu memberi amaran larangan lalu berulang kali diabaikan.

Selepas kira-kira 20 kematian gajah dan banyak haiwan liar lain yang mati akibat penggunaan plastik sekali pakai dalam dekad yang lalu, pegawai berkata undang-undang yang mengharamkan banyak barangan sedemikian dijangka berkuat kuasa dalam beberapa minggu.

Beg, botol dan pembungkusan juga dipersalahkan kerana menyumbat longkang dan menyebabkan banjir bandar, serta menggalakkan lonjakan denggi yang boleh membawa maut — disebarkan oleh nyamuk yang membiak dalam air bertakung.

“Kami mahu mewujudkan kesedaran tentang penggunaan plastik yang bertanggungjawab,” Anil Jasinghe, pegawai alam sekitar tertinggi negara itu, memberitahu AFP.

Jasinghe berkata peraturan yang akan diterbitkan tidak lama lagi akan mengharamkan penjualan rentetan barangan plastik sekali guna, termasuk kutleri, cawan, penyedut minuman dan kalungan bunga plastik.

Tetapi ia bukan percubaan pertama Sri Lanka untuk menangani masalah itu.

Serbuan berulang tidak berkesan

Jasinghe mengakui bahawa pelaksanaan telah menjadi masalah, dengan menyatakan bahawa larangan 2006 terhadap beg plastik super nipis dan pembungkus makanan telah dilanggar secara terbuka oleh pengeluar.

“Sudah tentu, kami menyerbu mereka berulang kali, tetapi dengan menyerbu kami tidak dapat menyelesaikan isu itu,” katanya.

“Kami perlu mempunyai celik alam sekitar itu, supaya anda menukar barisan pengeluaran anda kepada pengeluaran yang lebih baik dan mesra alam.”

Pada 2017, tempat pembuangan sampah yang terkenal di pinggir ibu kota Colombo telah ditutup apabila gunung sampah yang reput runtuh, membunuh lebih 30 orang dan merosakkan ratusan rumah.

Tidak lama selepas itu, Sri Lanka mengharamkan semua beg membeli-belah plastik — tetapi peraturan itu sekali lagi tidak dikuatkuasakan dengan ketat.

Begitu juga, larangan ke atas uncang plastik — popular untuk bahagian kecil segala-galanya daripada serbuk pencuci hingga syampu — telah diketepikan oleh pengeluar yang meningkatkan volumnya kepada hanya melebihi minimum undang-undang.

Selain pengilang yang melanggar undang-undang, Sri Lanka yang kekurangan wang juga bergelut untuk memproses apa yang dihasilkannya.

Krisis ekonomi yang tidak pernah berlaku di pulau itu yang bermula lewat 2021 bermakna terdapat timbunan sampah kerana kekurangan bahan api untuk lori sampah.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata Sri Lanka mengitar semula hanya 3 peratus daripada produk plastik yang digunakannya, kurang daripada separuh purata dunia iaitu 7.2 peratus.

Botol plastik tidak termasuk dalam larangan itu, tetapi pengitar semula terbesar di negara itu berkata ia boleh mengendalikan hampir dua pertiga lebih banyak daripada yang sedang diproses – jika ia boleh mengutip sampah.

“Kami mempunyai kapasiti untuk mengitar semula 400 tan sebulan, tetapi pada masa ini kami hanya melakukan 250 tan,” kata Prasantha Malimbadage, Ketua Pegawai Eksekutif kitar semula di Eco Spindles.

Syarikat itu menukar botol plastik yang dibuang kepada benang politena yang digunakan dalam pembuatan pakaian oleh jenama antarabangsa terkemuka.

Di kemudahan kitar semula Eco Spindles di selatan Colombo, hampir 350 pekerja menyusun botol yang dihancurkan dan koyak menjadi kepingan plastik kecil, bahan mentah untuk benang.

“Sepuluh botol pergi untuk membuat baju-T dan 27 botol pergi untuk membuat gaun graduasi,” kata Malimbadage.

Pembuangan sembarangan

Kajian 2020 oleh Pusat Keadilan Alam Sekitar tempatan menunjukkan plastik sekali pakai seperti beg, pembalut makanan, penyedut minuman, kotak polistirena, cawan dan kutleri membentuk hampir 15 peratus daripada sisa bandar.

Negara Asia Selatan dengan 22 juta penduduk menjana lebih daripada 1.5 juta tan sisa plastik setiap tahun dan separuh daripadanya berakhir di terusan, sungai dan akhirnya Lautan Hindi.

Membersihkan plastik dan menghentikan lebih banyak pengeluaran juga akan membantu kesihatan, kata juru kempen.

Pihak berkuasa kesihatan berkata penularan demam denggi telah meningkat secara mendadak, daripada 35,000 kes dan 26 kematian pada 2021, kepada 76,600 kes dan 72 kematian tahun lepas.

“Di mana bekas plastik dibuang, terdapat lonjakan denggi,” kata Lahiru Kodituwakku dari Unit Kawalan Denggi Kebangsaan.

“Terdapat korelasi yang kuat antara penyebaran denggi dan sisa plastik”.

Tidak kira sama ada matlamatnya adalah hasil kesihatan yang lebih baik atau mengurangkan pencemaran, juru kempen anti-plastik berkata pelaksanaan tetap menjadi kunci.

“Ini adalah langkah yang baik,” kata Nishshanka de Silva, pengasas kumpulan alam sekitar tempatan ZeroPlastic Movement.

“Tetapi saya bimbang jika mereka benar-benar akan meneruskan dan menguatkuasakannya.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment