Masa depan hakim barisan Wimbledon tidak menentu apabila Grand Slam menerima AI

Donna

LONDON, 21 Jun — Ketua teknologi Wimbledon berkata hakim baris selamat — sekurang-kurangnya buat masa ini — walaupun kejohanan gelanggang rumput merangkumi kecerdasan buatan.

Kelab All England dan gergasi teknologi global IBM hari ini mengumumkan ciri AI baharu untuk kejohanan itu, yang bermula awal bulan depan.

Alat yang menggunakan teknologi AI generatif akan menyediakan ulasan audio untuk video sorotan perlawanan di tapak web dan apl Wimbledon.

Dan ciri “analisis seri” menggunakan AI untuk menentukan sejauh mana laluan ke final mungkin untuk setiap pemain dalam undian perseorangan.

Bill Jinks, pengarah teknologi di All England Club, berkata Wimbledon perlu bekerja keras untuk kekal di peringkat termaju.

“Wimbledon ialah kejohanan Grand Slam yang tertua dan kami mempunyai warisan dan tradisi yang kaya sejak 1877 dan itulah salah satu sebab utama orang ramai terus datang,” katanya.

“Ia adalah sebahagian besar pengalaman itu untuk orang ramai — pemain dan peminat.

“Tetapi anda tidak boleh melakukannya tanpa inovasi teknologi. Kami tidak akan kekal di kemuncak sukan ini tanpa inovasi teknologi untuk mengekalkan kami di sana.”

Wimbledon mempunyai tempat yang unik dalam kalendar tenis global, dengan pemain dan peminat tertarik dengan tradisi suci Kelab All England.

Pengadil dan hakim baris yang berpakaian bijak adalah sebahagian daripada pengalaman seperti strawberi dan krim serta kit serba putih yang mesti dipakai oleh pemain.

Tetapi berapa lama lagi mereka boleh bertahan dalam cahaya teknologi yang pesat?

Jelajah ATP lelaki pada bulan April mengumumkan penggunaan panggilan talian elektronik seluruh jelajah mulai 2025, peranan yang secara tradisinya dijalankan oleh hakim barisan di gelanggang, sebagai langkah untuk “mengoptimumkan ketepatan dan konsistensi merentas kejohanan”.

Jinks berkata hakim baris masih akan menjadi sebahagian daripada pemandangan di Grand Slam di London tahun ini tetapi dia tidak dapat memberi jaminan jangka panjang.

“Pada 2023 kami pastinya mempunyai hakim baris,” katanya.

“Teknologi panggilan talian telah berubah. Kami telah menggunakan sistem cabaran (pemain boleh menanyakan bilangan panggilan yang terhad, menggunakan teknologi video) sejak 2007 dan pada masa ini ia berfungsi untuk kami.

“Siapa nak cakap apa yang mungkin berlaku pada masa hadapan?”

Jinks lebih pasti apabila ditanya sama ada mungkin ada masa depan dengan pengadil AI yang tidak boleh dipertikaikan.

“Jawapannya tidak,” katanya.

Penglibatan peminat

Chris Clements, peneraju produk digital di All England Club, berkata teknologi telah mengubah cara orang ramai terlibat dengan sukan.

“Bagi kebanyakan kita yang membesar, Wimbledon bermakna semua orang berkumpul di sekeliling televisyen bersama-sama di ruang tamu,” katanya.

“Hari ini, terdapat lebih sedikit daripada detik-detik keluarga yang memakan kandungan jadi kami perlu mencari cara lain untuk menjangkau orang ramai dan mencipta generasi akan datang peminat Wimbledon seumur hidup.”

Kevin Farrar, ketua perkongsian sukan untuk IBM UK dan Ireland, berkata terdapat “buzz” di sekitar AI pada masa ini, ditunjukkan dalam semua publisiti di sekitar ChatGPT.

“Apa yang kami lakukan pada asasnya ialah mengambil sejumlah besar data dan mengubahnya menjadi pandangan yang kemudiannya boleh kami kongsi dengan peminat di seluruh dunia melalui platform digital, melalui wimbledon.com dan aplikasi rasmi,” katanya.

“Cabaran kami setiap tahun adalah untuk memastikan bahawa kami mendapat keseimbangan yang betul antara tradisi dan warisan serta teknologi dan inovasi.”

Beliau berkata tujuannya adalah untuk memperluaskan ciri ulasan kepada permainan penuh tetapi menegaskan masih ada ruang untuk input manusia.

“Saya melihat AI sebagai sangat melengkapkan elemen manusia,” tambahnya. “Anda tidak boleh menggantikan John McEnroe melakukan ulasan. Unsur manusia itu sentiasa perlu ada.

“Ia mengenai memberikan ulasan pada masa hadapan mengenai perlawanan yang pada masa ini tidak mempunyai ulasan manusia jadi ia mengenai senior, junior, perlawanan kerusi roda.

“Jadi dalam semua keadaan ia adalah kes melengkapkan elemen manusia dan bukannya menggantikannya.” — AFP

Related Post

Leave a Comment