Martin Tyler, suara Liga Perdana, meletakkan mikrofon Skynya

Donna

LONDON, 17 Jun — Pengulas bola sepak veteran Inggeris, Martin Tyler sedang menutup mikrofon Sky Sports selepas lebih 30 tahun membawa Liga Perdana ke ruang tamu di seluruh negara.

Pemain berusia 77 tahun itu telah menggambarkan beribu-ribu perlawanan sepanjang kariernya, merentasi Liga Perdana, Liga Juara-Juara dan kejohanan antarabangsa.

“Aguero-ooo!!” perihalan gol Sergio Aguero yang memenangi gelaran untuk Manchester City pada hari terakhir musim 2011-12 kekal sebagai salah satu momen yang tidak dapat dilupakannya.

“Semua orang di Sky Sports ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Martin atas sumbangan dan dedikasinya yang tiada tandingannya kepada liputan kami sepanjang 30 tahun lalu,” Gary Hughes, pengarah bola sepak Sky Sports berkata hari ini.

“’The Voice’ akan sentiasa sinonim dengan Liga Perdana dan Sky Sports. Apabila anda memikirkan ulasan, anda memikirkan Martin Tyler.

Kerjaya Tyler Sky menjangkau sejarah Liga Perdana yang dilancarkan pada 1992, setelah menduduki pangkat di ITV yang mana beliau merupakan sebahagian daripada pasukan penyiaran Piala Dunia 1978.

Beliau mengetuai pasukan ulasan ITV di Piala Dunia 1982 dan Kejohanan Eropah 1984 dan juga membuat liputan Piala Dunia 1986 sebelum menandatangani untuk Saluran Sukan Penyiaran Satelit British pada 1990, sebelum penggabungannya dengan Sky.

“Pada pendapat saya yang rendah hati, syarikat besar Sky hari ini berpunca daripada liputan Sky Sports yang inovatif dan memberi inspirasi mengenai Liga Perdana,” kata Tyler.

Penghormatan telah membanjiri daripada mereka yang diulas dan bekerjasama dengan Tyler.

“Martin adalah salah seorang legenda sepanjang masa dalam kotak komen,” kata bekas pemain pertahanan Liverpool dan kini penganalisis Sky Sports, Jamie Carragher di Twitter. “Aguerooooo adalah salah satu baris ulasan yang paling ikonik dalam sejarah permainan!”

Sky Sports berkata Tyler akan meninggalkan organisasi itu sebelum permulaan musim baharu. — Reuters

Related Post

Leave a Comment