Martin meraih kemenangan pecut kedua di Grand Prix Jerman

Donna

HOHENSTEIN-ERNSTTHAL (Jerman), 17 Jun — Jorge Martin dari Pramac Racing melakar kemenangan pecut kedua musim MotoGP di Grand Prix Jerman hari ini untuk naik ke tangga kedua dalam kedudukan kejohanan dunia, manakala juara dunia Ducati, Francesco Bagnaia menduduki tempat kedua.

Martin mengambil bendera berkotak-kotak 2.468 saat di hadapan Bagnaia, menafikan kemenangan pecut keempat musim ini. Jack Miller dari Red Bull KTM menduduki tempat ketiga.

Bagnaia bermula dengan baik selepas mendapat petak pertama awal hari ini, tetapi ditarik ke dalam pertarungan awal dengan Miller, dengan Martin mengambil kesempatan daripada perebutan pasangan itu untuk menyelinap ke pendahuluan.

“Saya sangat menikmati pusingan, saya berada pada had,” kata Martin, yang melonjakkan Marco Bezzechi ke tempat kedua dalam kedudukan keseluruhan selepas pelumba VR46 Racing itu berakhir di tempat ketujuh.

“Selepas melihat saya mencipta jurang ini, saya terus menolak sehingga ada tujuh pusingan lagi, kemudian saya cuba mengekalkan jarak itu ke (Bagnaia). Saya gembira, ia adalah satu lagi kemenangan pecut dan saya harap kami berjuang untuk kemenangan esok.”

Martin, yang bermula di barisan kedua, pantas naik dengan pusingan terpantas pada awal dan pada penghujung pusingan keempat, pemain Sepanyol yang sedang mengecas itu telah mendahului.

Tidak ada yang menghalangnya sebaik sahaja dia mempunyai jalan yang jelas di hadapannya ketika dia menghidupkan penunu, membuka jurang yang besar di atas Bagnaia dan melintasi garisan penamat jauh di hadapan pek mengejar untuk penamat podium kelima berturut-turut.

“Ia menyeronokkan pada pusingan pertama, saya sangat menyukai pertarungan dengan Jack (Miller), ia sengit,” kata pendahulu keseluruhan Bagnaia.

“Jorge lebih pantas hari ini, saya cuba merapatkan jurang, tetapi ia sukar. Dia lebih laju daripada saya. Ia sudah tentu keputusan yang hebat, jadi saya meneruskan dan menantikan hari esok.”

Perjuangan juara dunia MotoGP enam kali Marc Marquez di Sachsenring berterusan apabila penunggang Honda itu menduduki tempat ke-11 selepas beberapa kesilapan.

Pada pusingan terakhir perlumbaan, Johann Zarco dari Pramac Racing dan Brad Binder dari Red Bull KTM bertembung ketika bertembung untuk menduduki tempat kelima.

MotoGP berkata tiada tindakan lanjut akan diambil selepas meninjau insiden itu, dengan pemandu Perancis itu menamatkan perlumbaan di hadapan pemandu Australia itu.

Fabio Quartararo dari Yamaha, juara dunia 2021, berakhir di tempat ke-13. — Reuters

Related Post

Leave a Comment