Marquez menarik diri daripada GP Belanda selepas diisytiharkan tidak sihat

Donna

AMSTERDAM, 25 Jun — Juara enam kali MotoGP Marc Marquez hari ini berkata dia akan terlepas Grand Prix Belanda selepas gagal pulih daripada kecederaan yang dialami pada Grand Prix Jerman hujung minggu lalu.

Pemain Sepanyol berusia 30 tahun itu menarik diri daripada Grand Prix Jerman selepas terhempas lima kali sebelum perlumbaan di Sachsenring – trek di mana dia telah memenangi lapan kali dalam karier MotoGPnya.

Pemandu Honda itu masih belum menamatkan perlumbaan musim ini dan merosot di tempat ke-19 dalam kedudukan, dalam musim setakat ini didominasi oleh Ducati.

“Saya belum tiba di Assen (litar perlumbaan) pada tahap fizikal 100%. Selain terseliuh dan patah jari, terdapat patah tulang rusuk yang menyebabkan saya sangat kesakitan,” kata Marquez dalam satu kenyataan.

“Saya bangun pagi ini dengan rasa sakit yang teruk dan, selepas pemeriksaan, kami telah memutuskan bersama pasukan perubatan, untuk tidak berlumba hari ini bagi mengelakkan ia menjadi lebih teruk dan boleh pulih dalam minggu-minggu berikutnya.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment