Marquez Ditolak KTM Selepas Ditinggalkan Ducati

Donna

Nasib malang Marc Marquez dalam MotoGP 2023. Selepas didakwa tidak diendahkan oleh Ducati, Marc Marquez kini dilaporkan ditolak KTM.

Marc Marquez, yang berulang kali mengalami kemalangan, dari latihan bebas hingga perlumbaan, dikatakan berada di kelebihan bersama Repsol Honda.

Masa depan Marquez bersama Honda semakin tidak menentu selepas gagal berlumba di MotoGP Jerman dan Belanda kerana kurang cergas dan kecederaan.

Pelumba berusia 30 tahun itu berulang kali mendakwa prestasinya tidak optimum musim ini kerana prestasi motosikal RC213V itu tidak optimum.

Dalam keadaan yang suram ini, dikhabarkan Marquez akan berpisah dengan Honda. Dikhabarkan Ducati bakal menjadi pelabuhan seterusnya untuk Marquez.

Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Ducat, Claudio Domenicali dengan tegas menolak isu Marquez. Domenicali berkata ketika ini Ducati masih mempunyai pelumba yang layak.

“Kami mempunyai kumpulan pelumba yang sangat baik dan kami membangunkan mereka sendiri,” kata Domenicali kepada Sky, dipetik dari Crash.

Selepas Ducati menolak, giliran KTM pula mengabaikan Marc Marquez. Dipetik daripada Speedweekahli lembaga KTM Hubert Trunkenpolz berkata beliau berpuas hati dengan prestasi Brad Binder dan Jack Miller.

Ketua Pegawai Eksekutif KTM Stefan Pierer juga tidak mahu meningkatkan bajet sehingga 70 juta euro (sekitar RM400 juta) untuk membentuk pasukan baharu atau menambah pemandu baharu.

“Marc Marquez tidak menjadi persoalan untuk KTM. Kerana jika dia menang, itu [diklaim karena] pelumba itu. Jika dia kalah, itulah [dibilang karena] motosikal saya,” kata Pierer.

“Kami kekal bersama pelumba muda kami. Terima kasih kepada Akademi MotoGP kami, kami mempunyai simpanan kakitangan dalam dua kelas kecil,” tambah Pierer.

Related Post

Leave a Comment