Man Utd menjangkakan perolehan rekod sehingga £640m walaupun saga pengambilalihan

Donna

LONDON, 27 Jun — Manchester United hari ini mengunjurkan rekod pendapatan tahunan sehingga £640 juta (RM3.8 bilion) dalam tahun kewangannya hingga akhir Jun walaupun ketika saga pengambilalihan yang mengganggu semakin bergelora.

Pemilik United, keluarga Glazer, sedang mempertimbangkan tawaran untuk kelab itu daripada jurubank Qatar Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani dan jutawan British Jim Ratcliffe, pengasas firma kimia Ineos.

The Glazers pertama kali menyatakan mereka boleh menjual dengan memulakan semakan strategik pada bulan November tetapi proses pembidaan telah berlarutan.

Laporan telah mencadangkan tawaran Sheikh Jassim, iaitu untuk 100 peratus kelab, kini yang paling mungkin diterima. Sumber yang rapat dengan tawaran Qatar telah menyatakan keinginan mereka untuk menutup perjanjian itu, dengan jendela perpindahan musim panas kini dibuka.

Penyokong mengadakan bantahan baru terhadap Glazers di Old Trafford hari ini ketika kelab itu melancarkan kitnya untuk musim depan.

Panduan hasil untuk tahun kewangan semasa dinaikkan kepada angka antara £630 juta dan £640 juta dalam keputusan kewangan suku ketiga untuk tempoh berakhir 31 Mac 2023, yang dikeluarkan hari ini.

Kelab itu mencatatkan rekod pendapatan £627 juta pada 2018/19.

Angka semasa didorong oleh rekod kehadiran perlawanan dan pendapatan hari perlawanan. Jualan tiket untuk musim 2022/23 melepasi rekod sebelumnya yang ditetapkan pada 2016/17, dengan 2.4 juta dijual.

Keahlian global juga mencecah 360,000, yang menurut United adalah program keahlian berbayar terbesar dalam sukan dunia.

Hasil bagi suku ketiga meningkat 11 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Hasil penyiaran berkurangan sedikit pada tempoh yang sama kerana kelab itu berada dalam Liga Europa dan bukannya Liga Juara-Juara, tetapi sebahagiannya diimbangi oleh prestasi kelab dalam pertandingan piala domestik.

Pengambilan semasa jendela perpindahan tidak akan terjejas oleh keputusan, menurut sumber yang rapat dengan kelab, dengan wang tunai yang mencukupi tersedia untuk membolehkan bos United Erik ten Hag melabur dalam pasukan.

Faktor pengehad difahamkan sebagai keperluan untuk kekal dalam peraturan kemampanan kewangan. — AFP

Related Post

Leave a Comment