Malaysia Swimming banking on Pandelela-Nur Dhabitah for medal in Fukuoka

Donna

Malay Mail

KUALA LUMPUR, 13 Julai — Diharapkan pasangan ratu terjun negara Datuk Pandelela Rinong dan Nur Dhabitah Sabri mampu meraih pingat untuk negara dalam acara 10 meter (m) platform seirama wanita di Kejohanan Akuatik Dunia di Fukuoka, Jepun, mulai esok.

Setiausaha Kehormat Renang Malaysia Andy Low berkata mereka mempunyai peluang cerah untuk meraih kedudukan podium dan dengan itu menempah slot ke Sukan Olimpik 2024 di Paris jika mereka mampu melakukan terjunan yang mengagumkan dalam pertemuan itu.

Beliau berkata tiga pasangan terbaik yang bertanding dalam acara segerak akan mendapat tiket ke Sukan Olimpik 2024 manakala 12 penerjun terbaik dalam acara individu juga akan layak ke temasya sukan terbesar dunia.

“Podium tidak mustahil, ada peluang tetapi ia akan menjadi pertarungan yang sukar kerana anda mesti beraksi dengan sangat baik untuk mendapatkan pingat.

“Bagaimanapun, MS merasakan acara 10m platform wanita (Pandelela-Nur Dhabitah) mempunyai peluang cerah untuk menghadiahkan pingat berdasarkan pengalaman mereka sebelum ini,” katanya kepada Bernama.

Tahun lalu, Pandelela-Nur Dhabitah memenangi gangsa pada kejohanan yang sama diadakan di Budapest, Hungary.

Sekiranya penerjun negara tidak membawa pulang pingat, Andy berharap mereka sekurang-kurangnya dapat meningkatkan prestasi dan mengumpul markah tinggi dalam pertandingan yang akan berlangsung di Kolam Wilayah Fukuoka.

Selain Pandelela dan Nur Dhabitah, antara penerjun negara yang akan membuat penampilan di Fukuoka ialah Ooi Tze Liang, Muhammad Syafiq Puteh, Gabriel Gilbert Daim, Enrique Maccartney Harold, Kimberly Bong dan Nur Eilisha Rania Abrar Raj.

Sementara itu, Nur Eilisha Rania, yang akan membuat penampilan sulung di Kejohanan Akuatik Dunia, berkata dia teruja untuk bersaing dengan penerjun kelas dunia lain di Fukuoka.

Atlet Sarawak yang akan beraksi dalam acara 10m platform wanita itu juga berharap dapat menebus kekecewaannya dengan beraksi lebih baik selepas gagal menyerlah pada Sukan SEA 2023 di Phnom Penh, Kemboja.

Di Phnom Penh, pemain berusia 17 tahun itu menamatkan saingan di tempat keempat dalam acara platform wanita di belakang penerjun muda terkemuka negara Lee Yiat Qing yang memenangi emas.

Kejohanan Akuatik Dunia di Fukuoka yang berlangsung lebih dua minggu akan berakhir pada 30 Julai ini. — Bernama

Related Post

Leave a Comment