Malaysia menjadi tuan rumah pertandingan reka bentuk kebaya antarabangsa yang pertama

Donna

KUALA LUMPUR, 7 Julai — Wanita daripada semua kaum berpakaian terbaik dalam kebaya mereka pada pelancaran Pertandingan Rekaan Warisan Kebaya ketika ia bermula dengan glamor di Kompleks Kraf Kuala Lumpur semalam.

Dianjurkan oleh Persidangan Antarabangsa mengenai Budaya Dunia, acara itu dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Khairul Firdaus Akbar Khan dengan kehadiran pereka, diplomat, selebriti dan pegawai kerajaan.

“Sebagai tuan rumah Pertandingan Rekaan Warisan Kebaya, saya berbesar hati kerana kita semua di bawah satu bumbung bersatu untuk mencapai matlamat mengiktiraf kepentingan budaya kita dan melindunginya,” kata Khairul dalam ucapannya.

“Saya menghargai semua orang yang datang bersama-sama untuk mengambil bahagian dalam KHDC kerana ia memberikan jaringan yang lebih luas untuk pasaran Malaysia dalam bidang pelancongan, seni dan budaya.”

Acara kemuncak pelancaran termasuk tarian tradisional Melayu oleh pelajar dari Sekolah Seni Malaysia dan pertunjukan fesyen kebaya oleh ratu cantik Miss Globe Malaysia Manvin Khera, Miss Global Malaysia Taanusiya Chetty, Miss Star Malaysia Kash Bhullar, Miss Eco Malaysia Tisya Ong dan Carolyn Wee, finalis Ratu Wanita Malaya 2023.

Pertandingan Rekaan Warisan Kebaya yang mula dijalankan pada 15 Jun lalu menyaksikan kira-kira 100 peserta dari Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia, Brunei dan Filipina menyerahkan lakaran dan lukisan mereka.

Hari terakhir penyerahan ialah 30 Julai, selepas itu hakim akan menyempitkannya kepada 50 peserta separuh akhir yang perlu menghasilkan prototaip kebaya sebelum tarikh akhir pada 30 Ogos.

50 peserta separuh akhir juga perlu membuat pembentangan mengenai butiran dan kepentingan budaya reka bentuk mereka.

Makan malam gala akan diadakan pada 9 September, di mana hakim dari semua lima negara akan memilih 25 finalis yang boleh mempamerkan rekaan mereka dalam pertunjukan fesyen pada malam yang sama.

Wanna (empat dari kiri), Juita (lima dari kiri), Azmi (enam dari kiri), Asfarena (tujuh dari kiri) dan Khairul (10 dari kiri) — Gambar oleh Meira Zulyana

Wanna (empat dari kiri), Juita (lima dari kiri), Azmi (enam dari kiri), Asfarena (tujuh dari kiri) dan Khairul (10 dari kiri) — Gambar oleh Meira Zulyana

Hanya tiga daripada finalis akan diisytiharkan sebagai pemenang dan rekaan mereka dilelong untuk tujuan amal bagi menyokong pereka tempatan.

Pemenang hadiah pertama akan menerima AS$5,000 manakala pemenang kedua dan ketiga masing-masing menerima AS$3,000 dan AS$2,000.

“Seperti yang anda tahu, kami melakukan ini untuk menyokong penyenaraian kebaya sebagai warisan budaya yang ketara di Unesco,” kata presiden ICWC Azmi Mustapha pada sidang media itu.’

“Kami mahu menunjukkan kepada dunia bahawa kebaya ada di sini untuk kekal, ia bukan sesuatu yang akan hilang.”

Beliau juga menambah bahawa mereka berharap untuk menghantar pemenang pertandingan ke Cannes, Perancis untuk pertunjukan fesyen.

Duta Kebaya ICWC 2023, Wanna Ali, ketua hakim Juita Jalil dan penyelaras pertandingan Asfarena Samion Mon turut hadir pada sidang media itu.

“Kami berharap dapat mencapai sasaran maksimum 500 penyertaan sebelum akhir bulan ini,” kata Asafarena. “Kebaya itu dipakai oleh orang ramai dari semua lima negara yang mengambil bahagian. Jadi, ia adalah simbol tradisi dan warisan bukan sahaja Malaysia tetapi sebahagian besar Asean.”

“Sebagai duta, saya akan mempromosikan warisan kebaya dengan sudah tentu, menyarungnya dan menjadi wajah pertandingan serta mendapatkan seramai mungkin peserta,” kata Wanna yang kelihatan berseri-seri dengan kebaya putih yang anggun.

Mengenai perkara yang dia mahu lihat daripada pesaing, Juita berkata: “Tunjukkan kepada kami sesuatu yang kami tidak pernah lihat sebelum ini tetapi masih mempunyai budaya dan tradisi yang mendalam di dalamnya.”

Tambahnya, dengan semua wanita kelihatan cantik dengan kebaya mereka pada majlis itu, tidak mungkin kebaya tidak bergaya dan tidak bergaya atau canggih.

“Beri kami sesuatu yang cukup menggembirakan kami untuk kami katakan kepada dunia hey, kebaya ada di sini untuk kekal.”

Tags

Related Post

Leave a Comment