Makan cili dan coklat untuk mengurangkan kesan jet lag!

Donna

SYDNEY, 26 Jun — Bagaimanakah anda menghadapi jet lag apabila terbang ke destinasi yang jauh? Syarikat penerbangan Australia Qantas telah meneliti soalan ini dengan bantuan saintis. Dan jawapannya mungkin terletak pada makanan yang dihidangkan di dalam pesawat.

Anda telah mencuba segala-galanya: pil melatonin, tidur sebanyak mungkin semasa penerbangan, menyesuaikan diri dengan masa destinasi sebelum berlepas, mengelakkan pil tidur atau memakai stoking mampatan. Tetapi tiada apa yang boleh anda lakukan, dan setiap kali anda mengambil penerbangan jarak jauh, anda nampaknya tidak dapat mengawal keletihan yang disebabkan oleh jet lag.

Terhadap semua kemungkinan, penyelesaiannya mungkin terletak pada makanan dalam penerbangan. Sesungguhnya, adalah penting untuk mengambil makanan seimbang semasa penerbangan, jika anda ingin mencapai yang terbaik. Walaupun ramai pelancong mengaku bahawa mereka kadang-kadang mempunyai terlalu banyak gelas wain untuk membantu mereka mengantuk, doktor bertegas bahawa minum alkohol sangat tidak digalakkan semasa perjalanan udara. Ini kerana ia mengeringkan badan dan mengganggu tidur. Tetapi untuk mengatasi peralihan dari satu zon waktu ke zon waktu yang lain, dua makanan yang mengejutkan mungkin boleh membantu: cili dan coklat. Ini adalah penemuan eksperimen berskala besar yang dijalankan oleh syarikat penerbangan Australia Qantas, bersempena dengan Pusat Charles Perkins di Universiti Sydney.

Syarikat penerbangan itu bersiap sedia untuk mula mengendalikan penerbangan terus jarak jauh dari Sydney ke New York dan London menjelang 2025. Sejurus sebelum Covid, Qantas menjalankan apa yang dipanggil penerbangan penyelidikan sebagai sebahagian daripada inisiatif Project Sunrise untuk menentukan cara menambah baik kesejahteraan penumpang dalam penerbangan yang begitu panjang. Oleh itu, 23 babi guinea manusia dipantau dengan teliti oleh saintis semasa penerbangan eksperimen ini. Mereka dilengkapi dengan peranti yang merekodkan pergerakan, pendedahan cahaya dan corak tidur mereka.

Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa dimensi masakan tidak boleh diabaikan. Persoalan menu biasanya didekati dari sudut pandangan gustatory semata-mata, kerana rasa dan bau diubah di udara. Perisa masin dan manis, sebagai contoh, kurang pedas, manakala perisa pahit dan asid jauh lebih tahan terhadap tekanan atmosfera. Walau bagaimanapun, pilihan menu kini boleh juga dipertimbangkan dengan teliti untuk membantu penumpang tertidur. Semasa eksperimen ini, saintis Australia menggalakkan terjaga dan tidur dengan menggunakan hidangan tertentu, termasuk “ikan dan ayam yang dipasangkan dengan karbohidrat bertindak pantas, serta makanan yang selesa seperti sup dan pencuci mulut berasaskan susu,” kata Qantas. Alasannya mudah: ini semua tentang menggalakkan pengeluaran asid amino yang dipanggil tryptophan, yang menjadikannya lebih mudah untuk tidur.

Walau bagaimanapun, makanan bukanlah satu-satunya penyelesaian. Makanan juga telah dihidangkan pada masa yang direka untuk sejajar dengan jam biologi penumpang.

Sejak pelancaran pada 2021 penerbangan tanpa henti terpanjang di dunia antara Singapura dan New York, yang dikendalikan oleh Singapore Airlines, persoalan kesejahteraan di atas kapal semakin menjadi tumpuan. Pengangkut negara kota bukan satu-satunya yang memasuki ceruk ini. Air New Zealand menghubungkan Auckland ke Big Apple dalam masa lebih 16 jam, manakala Cathay Pacific merancang untuk terbang terus dari Hong Kong ke New York. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment