Mahkamah tertinggi Perancis mengekalkan larangan berhijab dalam bola sepak wanita

Donna

PARIS, 29 Jun — Mahkamah pentadbiran tertinggi Perancis hari ini mengekalkan larangan pemain bola sepak wanita memakai tudung hijab Islam, selepas isu itu dirampas oleh ahli politik yang mendakwa sekularisme berisiko.

“Persekutuan sukan yang tugasnya memastikan perkhidmatan awam berfungsi dengan baik… boleh mengenakan keperluan berkecuali ke atas pemain mereka dalam pertandingan dan acara sukan, untuk menjamin kelancaran perlawanan dan sebarang pertembungan atau konfrontasi,” kata Majlis Perlembagaan dalam kenyataan.

Ia mendapati peraturan Persekutuan Bola Sepak Perancis (FFF) menentang “sebarang tanda atau pakaian yang jelas menunjukkan pertalian politik, falsafah, agama atau kesatuan” semasa permainan adalah “sesuai dan berkadar”.

Sekumpulan pemain bola sepak wanita Islam yang dipanggil “Hijabeus” telah melancarkan tindakan terhadap peraturan FFF.

Hakim mendapati diri mereka berada di bawah tekanan politik menjelang keputusan itu kerana parti-parti arus perdana berusaha untuk menangkis golongan paling kanan mendahului dalam pilihan raya.

Sekularisme adalah topik sensitif di Perancis, dikemukakan oleh pembelanya sebagai satu cara untuk menjamin kekecualian agama negara dan oleh pengkritik sebagai siulan anjing terhadap etnik dan agama minoriti, terutamanya umat Islam.

Dorongan pada hari Isnin untuk “Hijabeus”, apabila penasihat undang-undang negeri membuat kesimpulan bahawa peraturan itu tidak wajar, mendorong gelombang kecaman politik.

Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin, seorang penegak undang-undang dan ketenteraman, berkata pada hari Selasa, “Saya amat berharap kepada republik yang (hakim) menegakkan neutraliti dalam bidang sukan.”

“Golongan Hijabeus” berharap untuk memberikan “pemukul” kepada republik itu, tambah Darmanin.

“Anda tidak sepatutnya memakai pakaian agama semasa anda bersukan… apabila anda bermain bola sepak, anda tidak perlu mengetahui agama orang di hadapan anda,” katanya.

Suara-suara lain dari parti Republikan konservatif dan Perhimpunan Nasional sayap kanan juga telah berbunyi.

Pemimpin sayap kanan Marine Le Pen menulis di Twitter: “Tidak untuk berhijab dalam sukan. Dan kami akan meluluskan undang-undang untuk memastikan ia dihormati.”

Ketua Republikan Eric Ciotti berkata partinya – yang hanya memegang 62 kerusi di parlimen 577 kerusi Perancis – akan memperkenalkan rang undang-undang mengenai topik itu jika mahkamah membenarkan hijab.

Menteri Sukan Amelie Oudea-Castera juga telah mencadangkan kerajaan Macron boleh menggubal undang-undang, dengan mengatakan “kami tidak menolak apa-apa” dan “kami dapat melihat bahawa terdapat keperluan untuk penjelasan”.

Majlis Perlembagaan sendiri membalas pada hari Rabu mengenai apa yang dikatakan sebagai “serangan yang ditujukan kepada cabang pentadbiran dan terutamanya penasihat undang-undang”.

Mempersoalkan cara kerja mahkamah adalah “serangan ke atas institusi yang penting untuk demokrasi,” tambah badan itu, dengan mengatakan ia boleh mengambil tindakan undang-undang dalam kes “penghinaan, fitnah, hasutan untuk membenci atau ugutan”. — AFP

Related Post

Leave a Comment