Lutut yang cedera menghalang usaha Kyrgios untuk memenangi Wimbledon

Donna

SYDNEY, 29 Jun — Ditunjuk oleh tidak kurang daripada Carlos Alcaraz sebagai lelaki yang mempunyai peluang terbaik untuk menafikan gelaran Wimbledon Novak Djokovic, Nick Kyrgios berlumba-lumba untuk mara ke gelanggang di Kelab All England.

Maverick berusia 28 tahun itu tewas kepada Djokovic dalam empat set pada final Wimbledon tahun lalu semasa tahun terbaiknya dalam jelajah tetapi pembedahan pada lutut kirinya pada Januari menyebabkan dia terpaksa diketepikan sehingga minggu lalu.

Kepulangannya datang di atas rumput di Stuttgart, di mana dia tewas kepada pemain nombor 59 dunia Wu Yibing dan kemudiannya menarik diri daripada pemanasan Halle dengan mengadu sakit berterusan pada sendi.

Keraguan lebih lanjut dilemparkan pada harapan Wimbledonnya apabila dia kemudian menarik diri dari kejohanan gelanggang rumput Mallorca dengan mengatakan “masih banyak yang berlaku” dengan tubuhnya.

Walaupun dengan nada optimis dia berkata dia akan melakukan segala yang dia mampu untuk cergas untuk Wimbledon.

“Dengan Wimbledon hampir tidak lama lagi saya harap saya akan dapat sihat untuk itu,” katanya.

Keazaman warga Australia itu untuk sekali lagi mempamerkan bakatnya di padang Wimbledon adalah gambaran tentang kepentingan besar yang dimainkan oleh Grand Slam padang rumput dalam kariernya.

Sudut berdaun di barat daya London adalah tempat menyaksikan dua aksi tertinggi terbesar, kejayaannya ke suku akhir sebagai pemain kad liar debutan pada 2014 apabila dia menewaskan Rafa Nadal dan final Grand Slam pertamanya tahun lalu.

Ia juga, dia mendedahkan baru-baru ini dalam siri dokumentari Netflix Break Point, adegan salah satu titik terendah dalam hidupnya selepas dia tewas pada pusingan kedua kepada Rafa Nadal pada 2019.

“Saya benar-benar memikirkan jika saya mahu membunuh diri,” katanya.

“Saya kalah di Wimbledon. Saya bangun dan ayah saya hanya duduk di atas katil, menangis penuh. Itulah panggilan bangun yang besar untuk saya. Saya seperti, okay, saya tidak boleh terus melakukan ini. Saya dimasukkan ke wad psikologi di London untuk mengetahui masalah saya.”

Nasib baik, Kyrgios menemui cara untuk menguruskan isu kesihatan mentalnya dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menikmati kebangkitan kerjaya, walaupun rekod kecederaannya kekal teruk.

Pada tahap terbaiknya, keagresifan, bakatnya dan salah satu servis paling hebat dalam jelajah menjadikannya perlawanan untuk mana-mana pemain, terutamanya di atas rumput.

Larian ke final tahun lalu, walaupun memandangkan Nadal menarik diri daripada separuh akhir mereka, membuktikan ramai yang meragui bahawa dia mempunyai stamina untuk mara ke penghujung perniagaan Grand Slam dua minggu.

Kyrgios mungkin suka bermain di Wimbledon, tetapi formaliti Kelab All England juga menunjukkan sisi memberontak dalam wataknya, yang telah menyebabkan dia menghadapi masalah sepanjang kariernya.

Malah ketika berlari ke final tahun lalu dia didenda kerana menyalahgunakan hakim garis dan meludah ke arah pencacai di khalayak ramai.

Bagi Kyrgios, hasratnya yang membara untuk memenangi Wimbledon berpunca daripada keinginan untuk membuktikan nilainya kepada pertubuhan tenis yang dia rasa tidak pernah menerimanya.

“Saya mahu membuktikan bahawa saya layak berada di sini,” tambahnya dalam dokumentari Netflix. — Reuters

Related Post

Leave a Comment