Lukisan ‘Pizza’ ditemui di runtuhan Rom purba Pompeii

Donna

ROME, 27 Jun — Lukisan dinding yang menggambarkan apa yang mungkin menjadi nenek moyang piza Itali telah ditemui di dinding sebuah rumah di bandar Rom purba Pompeii, kata Kementerian Kebudayaan Itali hari ini.

Ahli arkeologi menganggap bahawa roti rata yang digambarkan dalam lukisan itu, bersebelahan dengan piala wain, mungkin telah dimakan dengan buah-buahan seperti delima atau kurma, atau berpakaian dengan rempah dan sejenis sos pesto, kata kementerian itu.

Walaupun secara teknikal ia tidak boleh dianggap sebagai piza, kerana ia tidak mempunyai bahan klasik seperti tomato dan mozzarella, apa yang ditemui di Pompeii “mungkin merupakan saudara jauh hidangan moden”, menurut satu kenyataan.

Pompeii, musnah akibat letusan gunung berapi Gunung Vesuvius hampir 2,000 tahun yang lalu, hanya kira-kira 23km dari Naples, rumah moden pizza Itali, makanan yang dilindungi Unesco.

Lukisan itu ditemui di dalam dewan sebuah rumah yang mempunyai kedai roti, yang sebahagiannya digali pada abad ke-19 dan di mana penggalian disambung semula pada Januari, kata kementerian kebudayaan.

Tapak Pompeii, yang tidak ditemui sehingga abad ke-16, telah menyaksikan ledakan aktiviti arkeologi baru-baru ini yang bertujuan untuk menghentikan pereputan dan pengabaian bertahun-tahun, sebahagian besarnya berkat projek yang dibiayai oleh EU bernilai €105 juta (RM535 juta) baru-baru ini. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment