Luis Suarez Telah Meninggal Dunia “Kehilangan Seorang Legenda Bola Sepak”

Donna

BarcelonaLuis Suarez, legenda Sepanyol, telah meninggal dunia. Bola sepak serta-merta jatuh berkabung, dengan kelab Eropah menawarkan perkabungan mereka.

Luis Suarez, bekas pemain Barcelona dan Inter Milan pada 1960-an, menghembuskan nafas terakhirnya pada Ahad (9/7/2023). Beliau meninggal dunia pada usia 88 tahun.

Berita itu membuatkan dunia bola sepak berduka. Banyak kelab besar Eropah mengucapkan takziah atas pemergian Suarez.

“Selamat tinggal kepada saingan hebat. Takziah kami kepada keluarga, rakan dan peminat Luis Suárez,” tulis AC Milan, yang pernah berdepan dengan legenda itu.

“Real Madrid C. F., Presiden dan Lembaga Pengarahnya ingin menyatakan rasa sedih mereka yang mendalam atas pemergian Luis Suárez, salah seorang legenda terbesar Sepanyol dan bola sepak dunia, dan pemain Sepanyol pertama dan satu-satunya yang memenangi Ballon d’Or pada 1960,” tulis Real. Madrid di laman web rasmi.

Lelaki yang nama sebenarnya Luis Suarez Miramontes itu sememangnya menjadi tokoh besar dalam bola sepak. Dia adalah satu-satunya pemenang Ballon d’Or dari Sepanyol setakat ini.

Luis Suarez juga memenangi banyak gelaran bersama Barcelona dan Inter Milan. Antaranya dia memenangi dua gelaran Liga Sepanyol di Blaugrana, dan memenangi tiga gelaran Scudetto dan dua gelaran Liga Juara-Juara di Inter.

Di peringkat pasukan kebangsaan, Luis Suarez adalah sebahagian daripada skuad juara Piala Eropah 1964. Itu adalah gelaran terakhir La Furia Roja, sebelum menang sekali lagi pada 2008. Secara keseluruhan, Suarez mempunyai rekod 32 caps dan menjaringkan 14 gol.

Selepas bersara, Luis Suarez juga menjadi jurulatih. Beliau pernah melatih pasukan kebangsaan Sepanyol dan Inter Milan sehingga 1990-an sebelum bersara.

Related Post

Leave a Comment