LTdL akan bergemuruh di jalan raya Malaysia pada bulan September

Donna

PUTRAJAYA, 4 Julai — Dengan tema “Beat The Heat”, pertandingan jelajah berbasikal negara Le Tour de Langkawi (LTdL) sekali lagi akan bergegar di jalan raya Malaysia dari 23-30 September.

Penganjuran perlumbaan jelajah dunia Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) ProSeries edisi ke-27 adalah usaha sama antara Kementerian Belia dan Sukan (KBS) selaku pemilik LTdL dan Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (MNCF).

Edisi kali ini, yang melibatkan lapan peringkat merentasi 10 negeri dan satu Wilayah Persekutuan di semenanjung, meliputi laluan lebuh raya sepanjang 1,280.3 kilometer, akan dikendalikan oleh Majlis Sukan Negara (MSN) yang menjadi penganjur dari 2012 hingga 2014 dengan rekod cemerlang yang diiktiraf. oleh UCI.

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata kementeriannya akan melakukan yang terbaik untuk memastikan LTdL 2023 “melalui” setiap negeri di semenanjung dengan kos RM8 juta yang diperuntukkan oleh kabinet.

“Kami telah melakukan yang terbaik untuk meliputi sebanyak mungkin negeri, jadi semua negeri di Semenanjung Malaysia terlibat kali ini kecuali Perlis,” katanya pada sidang media selepas melancarkan LTdL 2023 dalam satu majlis di Menara KBS di sini hari ini.

Pada masa yang sama, Hannah menjangkakan lebih banyak pihak dan penaja untuk bersama-sama menjayakan LTdL 2023.

“Saya tidak mempunyai jumlah sebenar (kos) berapa banyak lagi yang diperlukan tetapi kita sedang berusaha, ketika ini negeri Terengganu mendahului dan kita akan bekerjasama dengan bajet yang kita ada,” katanya.

Dalam pada itu, Hannah berkata penganjuran LTdL 2023 tidak bertembung dengan tarikh acara berbasikal Sukan Asia Hangzhou 2022 yang dijadualkan berlangsung dari 23 September hingga 8 Oktober, sekali gus tiada isu kurangnya sambutan antarabangsa terhadap LTdL.

Sementara itu, Ketua Pengarah MKN Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata pengalaman lepas adalah pengukur terbaik untuk MKN sekali lagi mengendalikan LTdL.

“Kami adalah penganjur dari 2012 hingga 2014, jadi kami mempunyai kakitangan yang agak berpengalaman di sekitar untuk membantu dan dari segi teknikal, kami mempunyai MNCF yang sentiasa memberikan sokongan teknikal untuk acara tersebut. Kepercayaan daripada kerajaan khususnya KBS memberikan keyakinan yang tinggi kepada MSN untuk menjadi penganjur yang terbaik,” katanya.

Ketika ditanya mengenai ketiadaan penamat Langkawi pada peta perlumbaan kali ini, Ahmad Shapawi berkata keputusan itu berikutan kos tambahan yang agak tinggi termasuk dari aspek logistik dan faktor laluan yang menyusahkan.

Setakat ini, tujuh pasukan Pro (UCI ProTeam), 11 pasukan benua (UCI Continental) dan satu pasukan kebangsaan Malaysia telah mengesahkan penyertaan pada LTdL 2023 manakala penganjur sedang memuktamadkan tiga pasukan dunia (UCI WorldTeam) yang kini bertanding di Le Tour de France .

LTdL 2023 akan bermula dengan Peringkat 1 dari Kerteh ke Kuala Terengganu untuk jarak 184.4km; Peringkat 2 Kuala Terengganu ke Kota Bharu (186.2km); Peringkat 3 Jeli ke Baling (177.1km); Peringkat 4 Bukit Mertajam ke Meru Raya (140km); Peringkat 5 Slim River ke Genting Highlands (133.3km); Peringkat 6 Karak ke Melaka (176.6km); Peringkat 7 Muar ke Seremban 2 (125.7km) dan Peringkat 8 Setia Alam ke Kuala Lumpur untuk jarak 157km. — Bernama

Related Post

Leave a Comment