Liverpool berjaya dengan sedikit bantuan daripada The Beatles

Donna

LIVERPOOL, 22 Jun — Ia pernah menjadi hab maritim yang berkembang maju, termasuk untuk perdagangan hamba transatlantik, tetapi selepas bertahun-tahun kemerosotan industri, ekonomi Liverpool mendapat rangsangan daripada anak lelakinya yang paling terkenal.

“Ini adalah rumah paling penting bagi kumpulan muzik kontemporari yang paling penting,” Pemandu Pelancong Misteri Ajaib Dale Roberts memberitahu pelancong di luar rumah teres tempat Paul McCartney dari The Beatles dibesarkan.

McCartney tinggal di 20 Forthlin Road sebelum dia menjadi salah satu daripada “Fab Four” — bersama-sama John Lennon, George Harrison dan Ringo Starr — dan superstar di seluruh dunia.

Harta tanah bata merah itu kini dikendalikan oleh badan warisan National Trust, begitu juga dengan bekas rumah Lennon di 251 Menlove Avenue. Kedua-dua tapak adalah tetap di laluan pelancongan untuk peminat kumpulan itu.

Seperti bandar dan bandar lain di seluruh UK, Liverpool, sebuah bandar pelabuhan di barat laut England, menghadapi krisis kos sara hidup.

Ekonominya berasaskan “bola sepak dan The Beatles”, kata pengurus pemasaran Victoria McDermott, yang majikannya mengendalikan lawatan itu dan memiliki Kelab Cavern di mana The Beatles memotong gigi mereka pada awal 1960-an.

Bandar itu, yang bulan lalu menjadi tuan rumah Peraduan Lagu Eurovision bagi pihak pemenang 2022 Ukraine, adalah rumah kepada kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris Liverpool dan Everton.

“Ia sangat emosional,” kata Graham Biley selepas melihat bekas rumah McCartney sebagai sebahagian daripada Jelajah Misteri Ajaib, tajuk lagu Beatles dan filem 1967 yang nyata.

Pemuzik sambilan Biley, 70, disertai kira-kira 40 orang menaiki bas, yang turut menaiki Penny Lane dan Strawberry Field, yang kedua-duanya menampilkan tajuk dua lagu paling popular kumpulan itu.

“Jangan terlalu lama jika tidak, anda akan kekal terperangkap dalam ‘Strawberry Fields Forever’,” seloroh Roberts sambil mengutarakan tajuk penuh ketawa daripada pelanggan.

“Kali pertama saya mendengar lagu The Beatles Jalan Panjang dan Berlikusaya menangis,” kenang Hiromi Beckstrom, 56, menceritakan semula detik itu sekitar 45 tahun kemudian.

Kelahiran Jepun, dia mengembara dari Amerika Syarikat bersama anak perempuannya Alexandra pada apa yang disifatkannya sebagai “ziarah”.

‘Empat pukulan tuah’

Dua perang dunia, Kemelesetan Besar dan penyahindustrian menjerumuskan Liverpool ke dalam kemerosotan ekonomi yang panjang.

“Tetapi… (kemudian) empat perkara berlaku,” kata Roberts. “John, Paul, George dan Ringo!”

Ia adalah enam dekad yang lalu, tetapi “Beatlemania” kekal di Liverpool, di mana patung-patung Fab Four boleh ditemui di sekitar bandar.

Dua muzium juga didedikasikan untuk kumpulan itu bersama-sama dengan banyak restoran, bar dan kedai cenderamata yang memberi penghormatan dan menjana jumlah yang besar untuk ekonomi tempatan.

Gambar yang diambil pada 14 Jun 2023 menunjukkan papan tanda jalan Penny Lane di Liverpool.  — Gambar AFP

Gambar yang diambil pada 14 Jun 2023 menunjukkan papan tanda jalan Penny Lane di Liverpool. — Gambar AFP

Hampir separuh daripada hasil cukai perniagaan Liverpool datang daripada pelancongan, kata ahli majlis tempatan Harry Doyle kepada AFP.

Pelancongan berkaitan Beatles bernilai kira-kira £120 juta (RM712 juta) setahun dan menyokong kira-kira 2,500 pekerjaan, menurut data kerajaan tempatan.

Sementara itu, Cavern Club yang dibina semula, mengalu-alukan 800,000 peminat daripada 22 juta pelawat setiap tahun, kata McDermott.

Pelancongan muzik juga mendapat pendapatan yang besar di Manchester, tempat kelahiran legenda Britpop Oasis.

Glasgow menarik peminat band indie Scotland Belle & Sebastian, manakala penganut Amy Winehouse memberi penghormatan kepada patungnya di kediaman lama penyanyi berambut sarang lebah itu di Camden Market di utara London.

Beckstrom dan anak perempuannya juga merancang perjalanan ke Abbey Road Studios di London, tempat The Beatles merakam kebanyakan muzik mereka.

Pemulihan wabak

Britain adalah rumah kepada festival muzik musim panas yang terkenal, terutamanya Glastonbury, yang dibuka pada hari Rabu dan dijangka menarik kira-kira 200,000 pengunjung.

Aksi utama termasuk bintang antarabangsa seperti Elton John, Cat Stevens, Guns N’Roses dan Lana del Rey.

Industri muzik UK menjana £4 bilion pada 2021 — masih jauh di belakang angka £5.8 bilion sebelum wabak Covid.

Di luar negara, Amerika Syarikat mendapat manfaat daripada peminat Elvis Presley yang menuju ke rumah dongengnya Graceland di Memphis, Tennessee, manakala Jamaica menarik pengikut Bob Marley.

Ketua ekonomi Danske Bank Michael Grahn menganggarkan bahawa permulaan jelajah dunia Beyonce di Stockholm bulan lepas menyumbang 0.2 mata peratusan kepada inflasi Sweden apabila peminat berpusu-pusu ke hotel dan restoran.

Data rasmi UK semalam menunjukkan inflasi tahunan kekal pada 8.7 peratus pada bulan Mei – tertinggi dalam G7 – sebahagiannya disebabkan oleh bayaran tempahan yang lebih tinggi untuk tiket konsert.

Tempat konsert juga bergelut dengan kenaikan mendadak dalam tenaga dan bil lain, selepas terpaksa ditutup semasa wabak.

“Amat penting untuk kita menjaga” warisan muzik ini, kata McDermott. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment