Lionel Messi menandatangani kontrak dengan Inter Miami hingga 2025

Donna

MIAMI, 16 Julai — Bintang besar Argentina, Lionel Messi telah menandatangani kontrak sepanjang musim 2025 dengan Inter Miami, pasukan Bola Sepak Liga Utama mengumumkan semalam.

Penyerang berusia 36 tahun itu, yang mencetuskan kejuaraan Piala Dunia tahun lalu di Qatar, akan didedahkan oleh pasukan itu dalam majlis Ahad dan dijangka menyertai Inter Miami di padang menjelang Jumaat.

“Saya sangat teruja untuk memulakan langkah seterusnya dalam karier saya bersama Inter Miami dan di Amerika Syarikat,” kata Messi dalam satu kenyataan.

Ketibaan pemenang Ballon d’Or tujuh kali itu ke Miami dari Paris Saint-Germain telah menimbulkan sensasi dan dijangka mencetuskan minat yang lebih besar dalam permainan dan MLS di seluruh Amerika Syarikat.

Ia juga berharap azimat lama Barcelona itu boleh menghidupkan semula nasib skuad Miami di bahagian bawah Persidangan Timur MLS pada 5-13 dengan tiga keputusan seri.

“Ini adalah peluang yang hebat dan bersama-sama kami akan terus membina projek yang indah ini,” kata Messi. “Ideanya adalah untuk bekerjasama untuk mencapai objektif yang kami tetapkan dan saya sangat bersemangat untuk mula membantu di sini di rumah baharu saya.”

Perlawanan sulung Messi dirancang pada hari Jumaat apabila Inter Miami akan melayan kunjungan Cruz Azul dalam Piala Liga, pertandingan yang dirombak antara MLS dan skuad liga Mexico.

Ia merupakan rangsangan terbesar untuk MLS sejak bintang Inggeris David Beckham, kini pemilik bersama Inter Miami, menyertai Los Angeles Galaxy pada 2007. Dia melancarkan skuad MLS Miami pada 2020 selepas bertahun-tahun cuba mencari tapak stadium.

“Sepuluh tahun yang lalu, apabila saya memulakan perjalanan saya untuk membina pasukan baharu di Miami, saya berkata bahawa saya bermimpi untuk membawa pemain terhebat di dunia ke bandar yang menakjubkan ini, pemain yang berkongsi cita-cita yang saya miliki semasa saya menyertai LA Galaxy untuk membantu. mengembangkan bola sepak di Amerika Syarikat dan membina warisan untuk generasi akan datang dalam sukan ini yang sangat kami sukai,” kata Beckham dalam satu kenyataan.

“Hari ini impian itu menjadi kenyataan.

“Saya tidak boleh berbangga bahawa pemain berkaliber Leo menyertai kelab kami… Fasa pengembaraan kami yang seterusnya bermula di sini dan saya tidak sabar untuk melihat Leo turun ke padang.”

‘Terhebat di Dunia’

Ketua jurulatih Inter Miami Gerardo “Tata” Martino telah menguruskan Messi dalam dua tugasan sebelumnya yang berasingan — dengan FC Barcelona pada kempen 2013-14, memenangi Piala Super Sepanyol 2013, dan dari 2014-2016 bersama pasukan kebangsaan Argentina.

Maestro Messi mengetuai pasukan Albiceleste untuk memenangi Copa America 2021 serta Piala Dunia Qatar dan mempunyai rekod 103 gol dan 175 penampilan untuk Argentina.

“Kami sangat gembira kerana pemain terhebat di dunia memilih Inter Miami dan Major League Soccer,” kata pesuruhjaya MLS Don Garber.

“Keputusannya adalah bukti momentum dan tenaga di sebalik liga kami dan sukan kami di Amerika Utara.”

Messi bersedia untuk majlis ketibaan yang meriah pada hari Ahad di “The Unveil” dengan 18,000 dijangka menonton acara awam pertamanya dengan kelab baharunya, diikuti dengan sesi latihan pertamanya pada hari Selasa.

“Kami berjanji untuk membina sebuah kelab bercita-cita tinggi yang akan menarik pemain elit dunia,” kata pemilik pengurusan Inter Miami, Jorge Mas.

“Terima kasih yang tulus kepada peminat kami yang tidak pernah berhenti mempercayai. Bersama-sama kita akan terus mengubah impian menjadi kenyataan.”

Dengan Messi yang ikonik dijangka disertai oleh pemain tengah Sepanyol Sergio Busquets, harapan Inter Miami boleh bangkit daripada keset kepada juara.

“Lionel Messi adalah bakat yang tiada tandingannya,” kata pengarah sukan Inter Miami Chris Henderson. “Apa yang dia bawa di dalam dan di luar padang akan meningkatkan semua orang di sekelilingnya.”

Legendanya mempunyai sedikit saingan.

Messi ialah pemenang Bola Emas Piala Dunia dua kali, pemenang Anugerah Pemain Terbaik Lelaki UEFA tiga kali yang juga mempunyai enam gelaran Pemain Terbaik La Liga.

Messi ialah pemenang Liga Juara-Juara Eropah empat kali, pemenang pingat emas Olimpik, telah bermain dengan 10 juara La Liga, dua juara Ligue 1 dan memenangi tujuh kejuaraan Copa del Rey.

Dia bermain untuk Barcelona dari 2004-2021 sebelum menyertai Paris Saint-Germain selama dua musim, membuat 75 penampilan di semua pertandingan, menjaringkan 32 gol dan 35 bantuan. — AFP

Related Post

Leave a Comment