Linn Grant berlayar ke garisan penamat, memenangi Terbuka Dana untuk gelaran LPGA pertama

Donna

SYLVANIA (AS), 17 Julai — Linn Grant dari Sweden menamatkan minggu yang tidak dapat dilupakan di Terbuka Dana dengan merangkul kejuaraan LPGA pertamanya semalam di Sylvania, Ohio.

Grant, 24, melakukan pukulan 3 bawah 68 pada pusingan akhir untuk mencatatkan markah kemenangan 21 bawah 263 di Kelab Golf Highland Meadows, tiga pukulan di hadapan naib juara Allisen Corpuz. Grant memasuki hari itu dengan mendahului enam pukulan selepas melepaskan 62 pukulan pada pusingan ketiga.

Grant telah memenangi lima kali dalam Jelajah Eropah Wanita — empat kali pada 2022 dan sekali pada Mei lalu — tetapi masih belum menang di bahagian negeri.

“Saya telah memikirkannya sepanjang hari,” kata Grant dalam siaran CBS. “Saya fikir saya telah membayangkan hari ini berkali-kali dalam banyak cara dalam fikiran saya sendiri. Hanya berada di sini sekarang, saya sangat buntu. Pada masa yang sama, saya berasa biasa dengan tetapan atas sebab tertentu. Ia sangat menyeronokkan.”

Selepas pusingan ketiga 62 Grant menampilkan lapan birdie, seekor helang dan seekor bogey untuk membantunya bermain-main dengan 59 yang bersejarah, dia memulakan pusingan terakhirnya dengan tujuh par berturut-turut sebelum birdie di par-3 kelapan.

Birdies di par-4 lubang ke-11 dan ke-13 membantu mengimbangi satu-satunya bogey Grant pada hari itu di par-3 ke-14. Dia memegang kusyen dua lejang pada masa dia mencapai lubang terakhir, par 5, di mana dia melakukan dua put untuk birdie.

“Saya (tahu) saya boleh menjadi lebih santai, tetapi saya juga tahu bahawa kursus ini sangat baik,” kata Grant. “Dalam fikiran saya, saya hanya berfikir bahawa seseorang akan menembak markah yang sama seperti yang saya lakukan semalam. Jelas sekali keadaannya agak sukar hari ini, tetapi itulah rancangan permainan saya dan minda saya datang hari ini.”

Corpuz, seminggu terkeluar daripada kejayaannya dalam Kejohanan Terbuka Wanita AS, mengumpul 65 gol tanpa bogey semalam, pusingan terendahnya minggu ini. Lima daripada enam birdienya melepasi lapan lubang terakhir.

“Linn seorang pemain yang mantap dan kelebihan enam pukulan adalah sukar untuk diatasi,” kata Corpuz, yang berkata dia memberi tumpuan kepada rehat dan pemulihan selepas minggu badainya di Pebble Beach. “Jadi saya benar-benar cuba untuk keluar dan memberikan yang terbaik.”

Lindy Duncan juga meledak 65 semalam untuk menamatkan saingan di tempat ketiga jauh dengan 15 bawah. Xiyu Lin dari China (67) dan Stephanie Kyriacou dari Australia (69) terikat di tempat keempat dengan 14 bawah, dan Maria Fassi dari Mexico (70) di tempat keenam dengan 13 bawah. — Media Peringkat Medan melalui Reuters

Related Post

Leave a Comment