Lima trend fesyen untuk melangkah ke musim panas dengan gaya

Donna

PARIS, 20 Jun — Adakah kemunculan semula fesyen 2000-an sudah berakhir? Apakah warna yang akan menjadi popular di pantai? Adakah karya sipi (akhirnya) akan mendapat lebih baik daripada gaya kasual yang dilihat berulang kali dalam musim kebelakangan ini? Dengan musim kini tiba, berikut ialah lima trend fesyen popular untuk dinikmati sepanjang musim panas, daripada pakaian lutsinar hingga topi baldi dan juga seluar Capri.

Aliran utama: Gaya tembus pandang

Musim panas nampaknya akan menjadi panas, apabila orang ramai bersiap sedia untuk memaparkan segala-galanya di pantai. Dan, sudah tentu, mereka tidak akan memijak pasir putih hanya dengan pakaian lama. Tahun ini, semuanya mengenai ketelusan. Dari catwalk hingga Oscar, bintang dari empat penjuru dunia telah pun menerima aliran utama ini, yang kelihatan bersedia untuk mencapai tahap baharu musim panas ini. Pakaian, kaftan, jumpsuit, seluar, seluar pendek dan bahagian atas akan mendedahkan pakaian renang dan pakaian dalam di bawahnya dengan pelbagai kesan lutsinar, seperti yang dilihat pada catwalk musim bunga-musim panas 2023 label seperti Prabal Gurung, Jason Wu, Bottega Veneta, Miu Miu, Chanel, Prada dan Rick Owens. Ketelusan juga merupakan satu kemestian untuk kaki, dalam bentuk sandal, bagal, pam dan platform yang jelas sepenuhnya.

Sekeping merah panas: Seluar Capri

Siapa sangka? Bertahun-tahun selepas diturunkan ke bahagian belakang almari kami, seluar berpotongan membuat kemunculan semula. Fashionista tahu bahawa mereka akan menjadi sebahagian daripada almari pakaian musim panas, antara trend bermusim yang lain seperti gaun labuh, skirt mikro atau seluar mengait—pilihan di tangan anda. Tetapi seluar ini, yang dilahirkan pada akhir 40-an, kembali dalam versi yang lebih moden. Di sini, seluar berpotongan dipakai seperti bingkap, dipadankan dengan bahagian atas tanpa tali untuk kesan pakaian kucing, atau dalam gaya XXL yang digandingkan dengan bahagian atas tanaman. Trend ini telah pun dicuba dan diuji oleh Bella Hadid dan Situasi Lena, dan telah dilihat di catwalk Jacquemus, Gucci dan Versace.

Warna pilihan: Ungu

Untuk sekali, kuning, merah jambu, oren dan hijau tidak akan menjadi bintang musim panas—sekurang-kurangnya bukan semata-mata—kerana warna ini akan dikalahkan oleh ungu. Walaupun Pantone telah menjadikan ‘Viva Magenta,’ warna antara ungu, merah dan merah jambu, warna bintang tahun 2023, warna ungu itu nampaknya mendapat sambutan di kalangan pereka fesyen terbesar musim ini, termasuk di Molly Goddard dan Bora Aksu. Tetapi musim panas masih menjadi musim untuk kesipian, dan warna pendarfluor, serta labuci dan butiran berkilauan lain, masih akan menjadi makanan ruji malam musim panas yang paling liar.

Aksesori pergi ke: Topi baldi

Setiap musim panas selama tiga tahun yang lalu, ia adalah kisah lama yang sama: topi baldi, aksesori yang pernah ketinggalan zaman, telah kembali untuk menambah sentuhan kasual yang sejuk pada penampilan musim ini. Dan tahun ini tidak akan terkecuali. Ramai selebriti telah menggunakan topi ini untuk mengakses beberapa pakaian mereka, manakala banyak jenama telah memasukkannya ke dalam koleksi terbaru mereka, bermula dengan Monse, Louis Vuitton dan Fendi. Walau bagaimanapun, topi baldi kini akan mendarat dalam versi mengait baharu—bahan yang sangat popular sekarang. Enjin carian fesyen global Stylight baru-baru ini melaporkan peningkatan minat dalam kategori aksesori ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas, dengan peningkatan 13 kali ganda dalam permintaan.

Inspirasi bermusim: Mermaidcore

Walaupun musim panas 2022 memberi penghormatan kepada penampilan ikonik Barbie, “The Little Mermaid” yang nampaknya mencuri tumpuan tahun ini. Dan ini meletakkan keseluruhan estetika akuatik dalam agenda fesyen, melukis pada jala, warna warni, cengkerang yang berlimpah-limpah dan pelbagai rujukan kepada kedalaman lautan. Ia adalah satu trend yang tidak terlepas dari tayangan filem cereka Rob Marshall pada 26 Mei, dan yang telah mendapat lebih 300 juta tontonan di TikTok. Ia sangat popular sehingga sesetengah jenama telah memasukkan trend ke dalam koleksi musim panas mereka, seperti JW Anderson, David Koma dan Blumarine. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment