Lima pemain untuk ditonton di Piala Dunia Wanita Fifa

Donna

SYDNEY, 17 Julai — Pemain bola sepak wanita terkemuka di planet ini akan beraksi apabila Piala Dunia bermula Khamis di Australia dan New Zealand.

AFP Sport memilih lima pemain untuk ditonton:

Alexia Putellas (Sepanyol)

Pemain tengah menyerang berusia 29 tahun itu dianggap ramai sebagai pemain bola sepak wanita terbaik di dunia.

Pemenang Ballon d’Or Wanita dalam setiap dua tahun terakhir, pada Februari dia mengekalkan mahkotanya sebagai Pemain Wanita Fifa Terbaik untuk 2022, walaupun terlepas separuh kedua tahun ini kerana kecederaan lutut yang serius.

Bintang Barcelona Putellas adalah wanita pertama yang mencapai 100 caps untuk Sepanyol dan mereka sangat merindui kreativiti dan golnya pada Kejohanan Eropah 2022, di mana mereka tewas kepada juara akhirnya England pada suku akhir.

Putellas adalah antara pemain Sepanyol yang menuntut perubahan dalam pasukan kebangsaan, tetapi tidak menyertai dengan 15 pemain yang tahun lalu meminta untuk tidak dipanggil, di tengah-tengah perbezaan dengan jurulatih Jorge Vilda dan persekutuan bola sepak Sepanyol.

Sam Kerr (Australia)

Jika tuan rumah bersama mahu pergi jauh di Piala Dunia, mereka memerlukan penyerang Chelsea Kerr menembak semua silinder.

Kapten Australia berusia 29 tahun itu membuat penampilan sulung antarabangsanya pada usia 15 tahun dan telah bermain lebih 120 kali untuk negaranya, dengan purata gol setiap perlawanan lain. Dia menjaringkan lima gol pada Piala Dunia 2019.

Jumlahnya sama mengagumkan di Chelsea, menjaringkan 29 gol dalam 38 penampilan musim ini.

Kerr adalah nama besar di tanah air sehingga dia menjadi pembawa bendera Australia pada pertabalan Raja Charles.

Megan Rapinoe (Amerika Syarikat)

Dia memerlukan sedikit pengenalan sebagai pemain yang paling dikenali dengan segera dalam bola sepak wanita.

Penyerang itu telah bermain 199 kali untuk Amerika Syarikat, menjaringkan 63 gol dan membuat 73 bantuan. Dia telah memenangi Piala Dunia dua kali. Kini Rapinoe bermain di Amerika Syarikat untuk OL Reign.

Dia bersedia untuk bersara pada penghujung musim ini dan merupakan sesuatu yang semakin pudar pada usia 38 tahun, tetapi dia kekal sebagai wajah bola sepak wanita untuk peminat kasual.

Di luar padang, Rapinoe gay secara terbuka lantang dalam beberapa isu yang melangkaui sukan, termasuk menyokong hak LGBTQ.

Keira Walsh (England)

Harapan England untuk memenangi Piala Dunia buat kali pertama telah terjejas dengan kehilangan beberapa pemain utama akibat kecederaan, meletakkan lebih banyak tanggungjawab kepada pemain tengah Walsh.

Barcelona mengambilnya dari Manchester City dengan bayaran 400,000 pound (AS$508,000) September lalu, rekod dunia untuk pemain bola sepak wanita.

Dengan hantaran beliau, membaca permainan dan keupayaan untuk memenangi bola kembali, Walsh memainkan peranan penting dalam England pimpinan Sarina Wiegman memenangi Euro di tanah sendiri pada 2022.

Dia dinamakan pemain terbaik perlawanan apabila England menewaskan Jerman 2-1 dalam perlawanan akhir di Wembley dalam masa tambahan.

Ada Hegerberg (Norway)

Pemain Norway itu adalah pemenang pertama Ballon d’Or Wanita, pada 2018, dan merupakan penyerang prolifik bersama pasukan terkemuka Perancis, Lyon.

Kerjaya Norway beliau telah berhenti-mula, bagaimanapun. Dia menarik diri dari persada antarabangsa pada 2017, memetik kebimbangan mengenai ketidaksamaan layanan yang diberikan kepada pasukan lelaki dan wanita oleh persekutuan Norway. Dia baru balik tahun lepas.

Penyerang berusia 28 tahun itu juga mengalami kecederaan.

Tetapi apabila berada dalam prestasi dan pemecatan dia adalah salah seorang pemain terbaik di dunia, dan purata lebih daripada satu gol perlawanan untuk kelabnya.

Dia adalah penjaring terbanyak sepanjang masa dalam Liga Juara-Juara Wanita UEFA dengan 59 gol. — AFP

Related Post

Leave a Comment