‘Like Ons Jabeur’: Gadis-gadis muda Tunisia mengimpikan kejayaan tenis

Donna

TUNIS, Tunisia, 15 Julai — Di sebuah kelab sukan di Tunis, gadis-gadis muda dengan bersemangat memukul bola tenis kuning melintasi gelanggang dengan harapan suatu hari nanti akan berjaya ke Wimbledon, seperti idola mereka Ons Jabeur.

Ketika bintang tenis itu berhasrat untuk menjadi wanita Afrika atau Arab pertama memenangi gelaran perseorangan Grand Slam hari ini, satu kejohanan sedang berlangsung pada awal hari di Kelab Tenis Tunis di kawasan kejiranan Alain Savary, berhampiran pusat bandar ibu kota Tunisia.

Di sedozen gelanggang yang cerah, dikelilingi oleh pokok-pokok besar, lelaki dan perempuan Tunisia giat bersaing dalam beberapa perlawanan yang dikelilingi oleh keluarga mereka.

Ibtissem Treimech, ibu kepada seorang pemain berkata, “apabila mereka melihat Ons Jabeur … berjaya sebagai finalis, anak-anak dan ibu bapa mendapat inspirasi, dan ibu bapa menggalakkan anak-anak mereka bermain tenis”.

Di negara di mana bola sepak berkuasa, Jabeur telah menjadi ikon negara dan mencetuskan semangat baru untuk tenis sejak tiga tahun lalu, terutama di kalangan gadis muda. Seperti Jabeur, ramai daripada mereka datang daripada latar belakang kelas pekerja.

“Saya mampu menjadi seperti Ons Jabeur dan menyertai kejohanan Grand Slam seperti Wimbledon dan Roland Garros,” kata Lina Chedli, pemain tenis berusia sembilan tahun dan anak perempuan Ibtissem. AFP.

Lina Chedi yang berusia sembilan tahun, Yasmine Ben Mabrouk yang berusia sembilan tahun, dan Emna Bartagisse yang berusia sepuluh tahun bergambar sebelum kejohanan tempatan di Kelab Tenis Tunis pada 15 Julai 2023, pada hari Pemain Tunisia Ons Jabeur perlawanan akhir Wimbledon.  — Gambar AFP

Lina Chedi yang berusia sembilan tahun, Yasmine Ben Mabrouk yang berusia sembilan tahun dan Emna Bartagisse yang berusia sepuluh tahun bergambar menjelang kejohanan tempatan di Kelab Tenis Tunis pada 15 Julai 2023, pada hari Pemain Tunisia Ons Jabeur perlawanan akhir Wimbledon. — Gambar AFP

Yasmine Ben Mabrouk, juga sembilan tahun, tidak meragui bakatnya sendiri.

“Saya fikir saya akan menjadi pemain tenis yang hebat seperti Ons Jabeur, dan saya akan mengambil bahagian dalam perlawanan yang sangat besar,” katanya.

Tidak jauh, Emna Bartagisse yang berusia 10 tahun berkata dia akan “menjadi lebih baik daripada Ons Jabeur.”

Jabeur mentakrifkan dirinya sebagai “100 peratus produk Tunisia”, dan peminatnya memuji dia untuk permainan dinamiknya, yang termasuk pukulan jatuh dan pendekatan ke jaring, dan rasa setiakawannya.

Bintang itu terus menolak had, walaupun mengalami tempoh yang kadangkala sukar berikutan beberapa siri kecederaan baru-baru ini pada pergelangan tangan dan betisnya.

Sebelum perlawanan akhir Sabtu di Kelab All England, di barat daya London yang mewah, Jabeur berkata dia telah “belajar untuk menjadi sangat sabar dan menerima segala yang berlaku kepadanya mengenai kecederaan.”

Dari pinggir bandar Sousse, sebuah bandar peranginan tepi laut di Tunisia, Jabeur dipuja peminat dan meluangkan masa selepas setiap perlawanan menandatangani autograf dan mengambil swafoto.

Sejak dia menjadi tumpuan pada Januari 2020 di Terbuka Australia, menjadi wanita Arab pertama yang mara ke suku akhir Grand Slam, pemain berusia 29 tahun yang tidak lama lagi itu telah menjadi sumber kebanggaan negara untuk Tunisia.

Baru-baru ini, dia digelar “Menteri Kebahagiaan” kerana keupayaannya untuk menaikkan taraf negara yang bergelut dengan krisis ekonomi dan politik yang serius sejak rampasan kuasa oleh Presiden Kais Saied pada musim panas 2021. — AFP

Related Post

Leave a Comment