Lihat jawapan sebelumnya! Politik di luar agenda Wimbledon untuk Sabalenka

Donna

LONDON, 1 Julai — Bintang tenis Belarus Aryna Sabalenka meletakkan undang-undang sejak awal di Wimbledon hari ini, menegaskan dia tidak akan terheret kembali untuk membincangkan konflik Ukraine.

Pemain nombor dua dunia dan juara bertahan Terbuka Australia itu memboikot dua sidang media di Terbuka Perancis baru-baru ini selepas berdepan dengan pelbagai soalan mengenai perang dan kaitannya dengan Alexander Lukashenko, presiden negaranya dan sekutu penting Rusia.

“Sebelum kita meneruskan, saya ingin mengatakan saya tidak akan bercakap tentang politik,” kata pemain berusia 25 tahun itu kepada pemberita pada taklimat media tradisional sebelum Wimbledon.

“Saya di sini untuk bercakap tentang tenis sahaja. Tolong hormati itu.

“Jika anda mempunyai sebarang soalan politik, anda boleh bertanya kepada WTA atau kejohanan. Mereka boleh menghantar transkrip jawapan saya daripada kejohanan sebelumnya.”

Sabalenka enggan menghadiri dua sidang akhbar selepas perlawanan di Paris, mendakwa dia tidak berasa “selamat” dalam persekitaran.

Apabila dia akhirnya menyambung semula tugas media, dia menegaskan bahawa dia tidak menyokong sama ada perang yang sedang berlaku di Ukraine atau Lukashenko.

Ditanya sama ada dia mendapat tekanan untuk membuat kenyataan pembukaannya pada hari Sabtu, dia menegaskan “ia adalah keputusan peribadi saya”.

Sabalenka, bersama semua pemain Belarusia dan Rusia, telah diharamkan daripada Wimbledon pada 2022 kerana konflik itu.

Tahun ini penggantungan telah ditarik balik tetapi mereka semua mesti menandatangani perisytiharan berkecuali.

Mereka juga mesti membuktikan bahawa mereka tidak disokong oleh badan-badan kerajaan atau mendapat sokongan kewangan daripada syarikat-syarikat di bawah sekatan kerana perang.

“Saya tidak menjangkakan,” kata Sabalenka apabila ditanya bagaimana dia fikir dia boleh diterima oleh penonton Wimbledon.

“Saya hanya mempunyai harapan bahawa mereka akan menyokong saya seperti yang mereka lakukan pada tahun-tahun lepas – mudah-mudahan. Itu sahaja.”

Sabalenka mara ke separuh akhir pada penampilan terakhirnya pada 2021, tewas tiga set yang sukar menentang Karolina Pliskova.

Dengan pemain nombor satu dunia Iga Swiatek masih belum melepasi pusingan 16 terakhir dan juara bertahan Elena Rybakina bergelut untuk pulih daripada virus, Sabalenka secara meluas dianggap sebagai juara menunggu.

“Saya cukup pasti jika saya membawa tenis terbaik saya yang saya boleh lakukan dengan sangat baik di Wimbledon,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment