Letupan wang hadiah golf tidak mampan, amaran ketua Terbuka British

Donna

HOYLAKE, 19 Julai — Penganjur R&A Terbuka British memberi amaran hari ini bahawa golf tidak boleh menjejaskan masa depan kewangannya dengan sentiasa meningkatkan hadiah wang untuk pemain selepas kemasukan wang tunai ke sukan itu daripada Dana Pelaburan Awam Saudi (PIF).

Disokong oleh PIF, siri LIV Golf yang memisahkan diri memikat nama bintang seperti Phil Mickelson, Brooks Koepka dan Cameron Smith untuk menyertai jelajah pemberontak dengan bonus menandatangani bernilai ratusan juta dolar.

Jelajah PGA bertindak balas dengan peningkatan dana hadiah untuk mencuba dan mengekalkan bakat terbaiknya.

Tetapi PGA dan DP World Tours kini telah beralih kepada cadangan penggabungan dengan perniagaan golf komersial PIF, termasuk LIV, untuk menjamin masa depan kewangan mereka.

Butiran tentang cara perjanjian rangka kerja akan berfungsi dalam amalan masih tidak diketahui, dengan pemain terkemuka dari Jelajah PGA dan LIV menyuarakan kekecewaan mereka minggu ini kerana ditinggalkan dalam kegelapan.

R&A bukan sebahagian daripada perjanjian itu, tetapi ketua eksekutif Martin Slumbers mengalu-alukan perjanjian untuk menamatkan perang saudara golf.

“Untuk lebih jelasnya, kami bukan pihak dalam perjanjian itu, dan walaupun kami amat mengalu-alukan penamatan gangguan dalam permainan profesional lelaki, masih banyak yang perlu difahami,” kata Slumbers pada sidang media pra-kejohanan yang akan datang bermulanya Terbuka British pada Khamis.

“Gangguan yang disebabkan oleh permainan tidak baik untuk sukan ini. Ia mengoyakkan sukan itu. Kita perlu melangkah lebih jauh daripada itu.”

Walau bagaimanapun, Slumbers memberi amaran bahawa ganjaran yang semakin meningkat di bahagian atas permainan memakan sumber untuk mengembangkan sukan di peringkat akar umbi.

Hadiah wang yang ditawarkan di Terbuka British meningkat hampir dua kali ganda sejak 2016 kepada AS$16.5 juta (RM75 juta), dengan pemenang di Hoylake minggu ini membawa pulang AS$3 juta.

Tetapi itu kekal di bawah AS$25 juta yang ditawarkan pada setiap acara LIV dan tiga lagi kejohanan utama di Amerika Syarikat.

“Kami perlu mengimbangi dana hadiah di The Open dengan memastikan pelaburan yang sesuai dalam akar umbi dan inisiatif golf baharu,” tambahnya.

“Tidak syak lagi bahawa keupayaan kami untuk mencapai ini telah dipengaruhi oleh pecutan yang lebih pantas dalam wang hadiah profesional lelaki daripada yang kami jangkakan atau rancangkan.

“Ini adalah pilihan utama yang kami, dan saya pasti badan terkemuka lain dalam golf, sedang hadapi, dan kami perlu mengambil pendekatan strategik yang mampan dari segi kewangan untuk jangka panjang dan bukannya mencari penyelesaian jangka pendek.”

Slumbers, bagaimanapun, secara mutlak menolak cadangan Terbuka British boleh beralih kepada penaja tajuk sebagai cara untuk meningkatkan pendapatan.

Penganjur juga sedang bersiap sedia menghadapi kemungkinan gangguan di kursus Royal Liverpool minggu ini daripada penunjuk perasaan alam sekitar Just Stop Oil.

Kumpulan itu telah menyasarkan beberapa siri acara sukan terkemuka di Britain dalam beberapa bulan kebelakangan ini, termasuk Wimbledon dan siri kriket Ashes antara England dan Australia.

Penjaga gawang England Jonny Bairstow membawa seorang penunjuk perasaan keluar padang di Lord’s, tetapi Slumbers berminat untuk pemain tidak terlibat.

“Kami telah menasihatkan pemain jangan terlibat dan saya tetap dengan itu,” katanya.

“Kami mempunyai perkara yang mencukupi untuk dapat menanganinya. Selain itu, saya fikir perkara keselamatan yang perlu saya rahsiakan.” — AFP

Related Post

Leave a Comment