Leret ‘cinta’: Adakah apl dating menyemarakkan perhubungan, budaya seks kasual? Pakar Malaysia menimbang

Donna

KUALA LUMPUR, 17 Julai — Seks pada masa kini boleh menjadi satu leretan untuk sesiapa sahaja yang mempunyai telefon bimbit di tangan.

Era telefon pintar telah membawa banyak kemudahan kepada kami terima kasih kepada aplikasi mudah alih yang inovatif yang membantu kami menyelesaikan tugas harian kami dengan sentuhan jari.

Daripada pembayaran bil hingga membeli hampir mana-mana barangan, banyak perkara — termasuk mencari cinta — kini boleh dilakukan dengan mengetik pada skrin telefon mudah alih anda.

Terdapat pelbagai aplikasi untuk mereka yang mencari teman setakat ini, mempunyai hubungan seksual atau malah bakal pasangan hidup.

Apl ini membolehkan pengguna merombak foto “perlawanan hangat” yang berpotensi di sekitar seperti dek bermain kad.

Sebaik sahaja seseorang mendapati foto cukup menarik, leret ke kanan akan menjadi petunjuk pertama untuk menunjukkan minat.

Jika orang lain menjawab dengan leretan yang betul, maka ia dihidupkan dan mereka berdua boleh memilih untuk pergi temu janji untuk mengenali satu sama lain atau hanya untuk hubungan seks.

Memandangkan apl ini mungkin membawa kemudahan kepada pengguna, bolehkah kebolehaksesan dan pemilihan wajah yang hampir tidak terhad pada paparan menyebabkan seseorang itu mengembangkan ketagihan kepada “budaya leret”?

Untuk lebih memahami cara apl sedemikian mempengaruhi tabiat temu janji seseorang, Malay Mail bertanya ahli psikologi sama ada aplikasi sedemikian boleh menyemarakkan budaya perhubungan di Malaysia.

Budaya bergaul

Bagi yang belum tahu, budaya pergaulan adalah budaya yang menerima pertemuan seks kasual seperti stand one-night stand antara dua individu tanpa semestinya hubungan yang komited.

Menurut pakar psikiatri perunding Prof Datuk Dr Andrew Mohanraj, kemudahan aplikasi temu janji boleh membawa kepada normalisasi budaya bergayut dan seks kasual kerana ia menjadi lebih mudah dan lebih mudah untuk bertemu orang baharu.

“Orang ramai mungkin lebih bersedia untuk melakukan hubungan seks kasual tanpa komitmen dan tekanan daripada pertemuan kehidupan sebenar.

“Selain itu, mereka juga mungkin lebih bersedia untuk menerokai seksualiti mereka dan mencuba pasangan seksual yang berbeza, kerana stigma yang dikaitkan dengan bertemu orang untuk seks kasual mungkin dikurangkan,” kata Dr Andrew, yang juga presiden Persatuan Kesihatan Mental Malaysia.

Beliau berkata, tingkah laku sedemikian boleh membawa kepada implikasi fizikal dan psikologi yang negatif jika langkah berjaga-jaga yang sewajarnya diabaikan.

“Apl temu janji dalam talian juga harus bertanggungjawab untuk memastikan mana-mana pengguna yang melakukan hubungan seks kasual menyedari potensi risiko dan cara mencegahnya.

“Apl ini juga boleh menyediakan sumber yang mencukupi kepada pengguna yang memerlukan sokongan atau bantuan.”

Sementara itu, ahli psikologi sosial Pei Hwa Goh berkata aplikasi temu janji tidak semestinya membawa kepada budaya perhubungan.

“Ini adalah masalah ayam dan telur kerana sama seperti kemudahan aplikasi temu janji boleh menggalakkan lebih normalisasi seks kasual, norma sedemikian boleh menggalakkan orang ramai untuk mencari lebih banyak peluang untuk dating dan dengan itu menggunakan aplikasi temu janji.”

Beliau bagaimanapun berkata masih belum ada kata sepakat sama ada budaya bergayut semakin meningkat atau tidak.

“Terdapat beberapa bukti bahawa perkara-perkara tidak begitu berbeza pada masa lalu, dan apa yang kelihatan lebih berleluasa sekarang hanyalah hasil daripada lebih banyak pendedahan.

“Dalam erti kata lain, orang lebih senyap tentang hubungan kasual pada masa lalu daripada sekarang.”

Implikasi kesihatan mental

Dr Andrew berkata aplikasi temu janji mempunyai potensi untuk menyebabkan kesan merosakkan pada kesihatan mental, yang membawa kepada perasaan kebimbangan, tekanan, dan juga ketagihan.

“Seperti mana-mana masa yang dihabiskan di media sosial, pengguna aplikasi temu janji mungkin mengalami perasaan diketepikan, yang boleh membawa kepada perasaan rendah diri dan kebimbangan.

“Selain itu, menggunakan aplikasi dating boleh menjadi aktiviti yang memakan masa dan paksaan yang sukar dipatahkan.”

Bagi yang paling terdedah, Dr Andrew berkata ia boleh menjadi ketagihan yang tidak sihat yang boleh memberi kesan ketara kepada kesihatan mental mereka.

“Adalah penting bagi pengguna apl temu janji memahami potensi risiko dan mengambil langkah untuk memastikan penggunaan apl itu tidak menjejaskan kesihatan mental mereka secara negatif.”

Menyuarakan pemikiran yang sama, Goh berkata dia percaya penggunaan media sosial boleh menyumbang kepada kebimbangan sosial tetapi lebih kepada cara memudahkan atau “menambah bahan api” dan bukannya mewujudkan kebimbangan sosial dengan sendirinya.

“Realitinya ialah terdapat banyak tekanan kepada kita sebagai manusia yang kita berikan kepada diri kita sendiri untuk melakukan perkara-perkara tertentu, untuk mencapai pencapaian tertentu dalam hidup, dan untuk menjadi sesuatu atau seseorang.”

Goh, bagaimanapun, berkata hubungan kasual boleh menjadi sangat baik untuk pertumbuhan peribadi dan penerokaan kerana ia memberi mereka peluang untuk meneroka seksualiti, pilihan dan sempadan mereka.

“Anda juga mendapat kebebasan untuk menikmati seks dan memperkaya kesihatan seksual anda tanpa perlu berada dalam hubungan yang komited yang anda mungkin belum bersedia.”

Adakah ia akan membawa kepada ketagihan?

Memandangkan apl dating menawarkan pilihan tanpa had dan membenarkan pengguna meneruskan pilihan mereka, sesetengah mungkin berpendapat bahawa ciri sedemikian boleh menyebabkan ketagihan walaupun selepas seseorang itu menjalin hubungan jangka panjang.

Dr Andrew berkata ini bergantung kepada individu dan motivasi mereka.

“Sesetengah orang mungkin terdorong untuk menggunakan aplikasi temu janji untuk berasa disahkan dan disahkan dalam perhubungan mereka, manakala yang lain mungkin hanya menikmati pengalaman bertemu dan berhubung dengan orang baharu.

“Ia juga boleh menjadi cara untuk mencari rakan berpotensi, jadi walaupun mereka telah menemui pasangan, mereka mungkin masih merombak foto untuk mencari orang lain yang mungkin mereka berminat untuk berkawan.”

Begitu juga, Goh berkata tingkah laku sedemikian bergantung sepenuhnya kepada individu dan motif.

“Perkara utama yang perlu dipertimbangkan ialah mengapa orang membentuk tabiat yang dipanggil ‘shuffling’.

“Jika keperluan ini dipenuhi oleh pasangan perhubungan, tidak akan ada lagi dorongan untuk terus ‘shuffling’. Jika tidak, kelakuan itu akan kembali.”

Tags

Related Post

Leave a Comment