‘Lembu jantan Sepanyol’ Alcaraz ialah saya, Federer, Nadal menjadi satu: Djokovic

Donna

LONDON, 17 Julai — Novak Djokovic percaya juara Wimbledon Carlos Alcaraz memiliki “yang terbaik daripada ketiga-tiga dunia”, mengklonkan bakat dirinya, Roger Federer dan Rafael Nadal.

Pemain nombor satu dunia Alcaraz menewaskan Djokovic 1-6, 7-6 (8/6), 6-1, 3-6, 6-4 dalam perlawanan akhir Wimbledon pada Ahad selepas empat jam 42 minit aksi tercungap-cungap di Gelanggang Tengah.

Keputusan itu mematahkan usaha Djokovic yang berusia 36 tahun untuk meraih gelaran kelapan yang menyamai rekod di Kelab All England dan mahkota Grand Slam ke-24.

Ditanya apa yang membuatkan Alcaraz berusia 20 tahun begitu ancaman, bintang Serbia itu menjelaskan bahawa dia telah menduplikasi senjatanya, serta Federer dan Nadal — ‘tiga besar’ tenis yang antara mereka mempunyai 65 gelaran Grand Slam.

“Saya rasa dia pada dasarnya mempunyai yang terbaik daripada ketiga-tiga dunia,” kata Djokovic.

“Orang ramai bercakap sejak 12 bulan lalu tentang permainannya yang terdiri daripada elemen tertentu daripada Roger, Rafa, dan saya sendiri. Saya akan bersetuju dengan itu.”

Menyanjung Alcaraz kerana “mentaliti lembu jantan Sepanyol yang berdaya saing”, Djokovic melihat persamaan dalam semangat juang yang terkenal dan “pertahanan luar biasa” Nadal.

Pukulan kilas Alcaraz terus keluar dari buku permainan Djokovic.

“Itulah kekuatan peribadi saya selama bertahun-tahun,” katanya.

“Saya tidak pernah bermain pemain seperti dia, sejujurnya. Roger dan Rafa mempunyai kekuatan dan kelemahan mereka sendiri. Carlos adalah pemain yang sangat lengkap.

“Keupayaan penyesuaian yang menakjubkan yang saya fikir adalah kunci untuk umur panjang dan untuk kerjaya yang berjaya di semua permukaan.”

‘Sukar untuk ditelan’

Sejurus selepas kehilangannya pada hari Ahad, Djokovic penuh dengan pujian untuk Alcaraz.

Baru bulan lalu, Djokovic menewaskan pemain Sepanyol itu pada separuh akhir Terbuka Perancis, dengan cabaran Alcaraz terjejas akibat kekejangan badan yang disebabkan oleh tekanan berdepan pesaingnya.

Bagaimanapun, Alcaraz kini telah menewaskan Djokovic dua kali dalam tiga pertemuan mereka, setelah terlebih dahulu mengatasinya di gelanggang tanah liat di Masters Madrid tahun lalu.

“Sungguh kualiti pada penghujung perlawanan apabila anda terpaksa melakukan servis,” kata Djokovic kepada juara semasa majlis trofi Gelanggang Tengah.

“Anda boleh bermain dengan beberapa permainan besar dalam situasi besar dan anda sememangnya layak mendapatnya.

“Ia adalah sukar untuk ditelan apabila anda begitu dekat.”

Walaupun tewas di Gelanggang Tengah dalam tempoh 10 tahun, Djokovic, yang telah memenangi empat gelaran Wimbledon sebelum ini, menegaskan dia masih mempunyai keinginan untuk terus mengejar kejuaraan di kejohanan utama.

“Saya telah diberkati dengan banyak perlawanan yang luar biasa sepanjang karier saya. Saya sangat bersyukur. Saya tewas kepada pemain yang lebih baik dan saya perlu bergerak lebih kuat,” katanya selepas menyaksikan kemenangan berturut-turut 34 perlawanan pada kejohanan itu berakhir.

Dia memuji Alcaraz, yang kini memiliki dua gelaran Grand Slam berikutan kejayaannya Terbuka AS tahun lalu, dan dua gelaran di atas rumput dalam hanya empat kejohanan di permukaan.

“Saya fikir saya akan menghadapi masalah dengan anda hanya di atas tanah liat dan gelanggang keras, tetapi bukan di atas rumput tetapi kini ia adalah cerita yang berbeza daripada tahun ini jelas,” kata pemain Serbia itu, yang seketika menangis ketika berucap kepada orang ramai.

“Saya rasa apabila semua emosi sudah selesai, saya perlu bersyukur. Saya memenangi banyak perlawanan ketat dan dekat pada masa lalu di sini, untuk menamakan beberapa — 2019 menentang Roger.

“Mungkin saya sepatutnya kalah dalam beberapa perlawanan akhir yang saya menangi jadi mungkin ini pun stevens.”

Keputusan itu menamatkan harapan Djokovic untuk mencuba kalendar Grand Slam lelaki pertama sejak 1969, setelah memenangi Terbuka Australia dan Perancis tahun ini.

Lelaki terakhir yang menyempurnakan sapuan, Rod Laver, memuji kedua-dua lelaki itu.

“Carlos Alcaraz….anda pastinya mendapati kaki anda di atas rumput musim panas ini, satu pencapaian yang menakjubkan menentang salah seorang juara terhebat pernah,” tweet dari Australia itu.

“Novak Djokovic. Saya pasti akan ada banyak lagi pertempuran yang lebih hebat antara kamu berdua.” — AFP

Related Post

Leave a Comment