Legenda olahraga Hanapiah Nasir meninggal dunia pada usia 65 tahun

Donna

KUALA LUMPUR, 16 Julai — Hari yang menyedihkan buat arena sukan negara berikutan kematian legenda olahraga Hanapiah Nasir hari ini. Dia berumur 65 tahun.

Berita kematiannya disahkan Pengerusi Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB) Datuk Noorul Ariffin Abdul Majeed, yang berkata Hanapiah meninggal dunia pada pukul 6 petang di Hospital Kuala Lumpur akibat kegagalan organ akibat leukemia.

“Semalam, anak perempuannya membawanya ke hospital kira-kira jam 4 petang dan dimasukkan ke unit rawatan rapi selepas didapati mengalami tekanan darah rendah.

“Hanapiah menghidap leukemia kira-kira tiga tahun lalu dan hampir pulih selepas menjalani rawatan. Bagaimanapun, leukemia itu kembali dan menyebabkan kegagalan organ,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Jenazah jenazah dekathlon kebangsaan 80-an akan dibawa ke Masjid Kampung Baru dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang pada 9 pagi esok.

Noorul, yang kali terakhir melawat Hanapiah tahun lalu untuk menyampaikan beberapa sumbangan, amat terharu dengan kematian atlet itu dan menyifatkan ia sebagai satu kehilangan besar kepada persaudaraan sukan negara.

Hanapiah yang digelar ‘Ironman’ telah banyak menyumbang dalam bidang olahraga negara apabila memenangi pingat emas Sukan SEA dalam acara lompat jauh (1985), 110 meter (m) lari berpagar (1985) dan decathlon (1981). dan 1983).

Beliau turut memenangi pingat perak dalam acara 4x100m bersama Rabuan Pit, Sivaling Govindasamy dan Nordin Jadi pada 1985 dan pingat gangsa dalam acara 110m lari berpagar (1983) dan dekatlon (1991).

Beliau terus bergiat aktif dalam sukan selepas menyebutnya sehari malah menjawat jawatan ketua jurulatih olahraga negara dari 2005 hingga 2009. — Bernama

Related Post

Leave a Comment