Leeds mengesahkan kelulusan untuk pengambilalihan oleh pemilik 49ers

Donna

LONDON, 18 Julai — Leeds United hari ini mengumumkan bahawa Liga Bola Sepak Inggeris telah meluluskan pengambilalihan kelab oleh pemilik francais NFL San Francisco 49ers dalam contoh terbaharu kumpulan yang berpangkalan di AS mengambil kepentingan mengawal dalam pasukan Inggeris.

Bulan lalu, pengerusi Leeds Andrea Radrizzani berkata beliau telah bersetuju dengan perjanjian untuk menjual pegangan kawalannya dalam kelab Liga Perdana yang diturunkan baru-baru ini kepada pemilik bersama 49ers Enterprises, yang telah menjadi pemegang saham minoriti dalam Leeds sejak 2018.

Bekas bos Norwich Daniel Farke dilantik sebagai pengurus di Elland Road dengan kontrak empat tahun awal bulan ini, dengan Leeds membida untuk kembali segera ke Liga Perdana selepas tersingkir pada Mei.

Pengerusi Paraag Marathe berkata dalam satu kenyataan Leeds yang dikeluarkan hari ini: “Ini adalah detik penting untuk Leeds United dan kami sudah bekerja keras.

“Peralihan ini adalah satu set semula yang diperlukan untuk melakarkan hala tuju baharu untuk kelab. Kami telah pun melantik pengurus pasukan utama yang sangat dihormati dengan rekod kejayaan, dan kami yakin Leeds akan menurunkan skuad kompetitif untuk bersaing untuk kenaikan pangkat musim depan.”

Rudy Cline-Thomas, pengasas firma modal teroka MASTRY, yang menyertai lembaga sebagai pemilik bersama dan naib pengerusi, berkata: “Dengan keluarga saya yang berasal dari Leeds, adalah satu penghormatan untuk dapat meningkatkan komuniti yang luar biasa ini.

“Ini lebih daripada sekadar peluang, ia adalah misi peribadi.”

49ers Enterprises meningkatkan pegangannya dalam Leeds kepada 44 peratus pada 2021 dengan pilihan untuk membeli baki 56 peratus Radrizzani sebelum Januari 2024.

Perjanjian itu, yang telah menilai Leeds sekitar £400 juta (RM2.4 bilion), adalah bergantung kepada kelab itu, gergasi bola sepak Inggeris pada akhir 1960-an dan awal 1970-an di bawah pengurus Don Revie, yang kekal dalam Liga Perdana.

Penyingkiran Leeds memaksa kedua-dua pihak kembali berunding dengan perjanjian itu kini dilaporkan bernilai hanya £170 juta.

Ahli perniagaan Itali, Radrizzani membeli Leeds pada 2017 dan membantu memimpin kelab itu kembali ke Liga Perdana buat kali pertama dalam tempoh 16 tahun, dengan pelantikan Marcelo Bielsa sebagai pengurus terbukti hebat.

Bagaimanapun, selepas hanya tiga tahun kembali di liga teratas, Leeds akan berada di peringkat kedua Kejuaraan musim depan selepas menamatkan saingan di tempat ke-19 dalam Liga Perdana.

Pengambilalihan 49ers ke atas Leeds bermakna mereka telah menjadi kumpulan Amerika terbaharu yang mempunyai kepentingan mengawal dalam pasukan bola sepak Inggeris, dengan pasukan teratas Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Fulham, Aston Villa dan Bournemouth semuanya dimiliki oleh ahli perniagaan yang berpangkalan di AS. atau konsortia.

Sementara itu, pelakon Hollywood Ryan Reynolds dan Rob McElhenney memiliki kelab Wales Wrexham, baru-baru ini dinaikkan pangkat ke Liga Dua, peringkat keempat permainan profesional Inggeris.

Paraag Marathe, sebelum ini naib pengerusi, akan mengambil alih sebagai pengerusi, ketua eksekutif Angus Kinnear akan kekal dalam jawatannya sekarang dan Rudy Cline-Thomas, pengasas dan rakan kongsi pengurusan firma modal teroka MASTRY, akan menyertai lembaga sebagai pemilik bersama dan naib -pengerusi. — AFP

Related Post

Leave a Comment