Leclerc optimis selepas meraih podium ke-800 Ferrari

Donna

SPIELBERG BEI KNITTELFELD, 3 Julai — Charles Leclerc memuji pasukan Ferrarinya dan menawarkan sedikit keyakinan yang jarang berlaku semalam selepas berjaya menamatkan podium ke-800 pasukan itu apabila dia menduduki tempat kedua di belakang Max Verstappen di Grand Prix Austria.

Selepas mengecewakan dengan keputusan yang mengecewakan, pemandu Monegasque itu bangkit dan mengakui dia seronok dengan cabaran litar Red Bull Ring dan Silverstone, yang menjadi tuan rumah Grand Prix British hujung minggu depan.

“Peningkatan yang kami bawa telah membuatkan saya berasa lebih baik dan ia kelihatan baik untuk masa hadapan,” jelasnya.

“Saya fikir kami telah memaksimumkan apa yang kami ada pada hari Jumaat dan sekali lagi hari ini.

“Semalam, lebih kepada saya — saya terkeluar dari rentak, tetapi hari ini adalah baik untuk kembali ke podium. Saya fikir pasukan melakukan kerja yang sangat baik untuk membawa peningkatan lebih awal, tetapi jelas masih banyak kerja yang perlu dilakukan kerana Max dan Checo (Perez) mempunyai banyak rentak.”

Sergio Perez, dalam kereta kedua Red Bull, pulang ke tempat ketiga selepas bermula di tempat ke-15 di grid, usahanya untuk menduduki tempat kedua digagalkan oleh pertarungan berpanjangan dengan Carlos Sainz dalam Ferrari kedua yang menduduki tempat keempat.

“Kami agak bergelut dalam usaha mendapatkan kedudukan trek,” tambah Leclerc.

“Walaupun kami tahu, untuk jangka masa panjang, kami tidak akan dapat mengekalkan Max di belakang, dengan kepantasan yang dia ada, saya cuba. Ia tidak mencukupi, tetapi ia bagus untuk kembali ke podium kerana beberapa perlumbaan terakhir agak sukar.

“Austria dan Grand Prix British bersama-sama, ini adalah dua trek kegemaran saya. Di Silverstone, kami sentiasa mendapat keputusan yang hebat jadi diharapkan kami dapat memanfaatkan peningkatan pada kereta dan kami boleh mencabar Red Bulls.” — AFP

Related Post

Leave a Comment