Lebih satu pertiga rakyat Amerika tidur di bilik berasingan untuk tidur yang lena

Donna

NEW YORK, 17 Julai— Tidur yang lena adalah penting bukan sahaja untuk kesihatan fizikal dan mental, tetapi juga untuk mengekalkan hubungan yang baik. Dan apabila seorang pasangan menghabiskan malam-malam yang gelisah dengan bergoyang-goyang, berdengkur secara berterusan atau memegang selimut, sesetengah pasangan memilih untuk “cerai tidur”. Malah, menurut satu kajian, lebih satu pertiga rakyat Amerika memilih untuk tidur di bilik yang berasingan sekali-sekala atau secara konsisten untuk mendapatkan tidur malam yang nyenyak.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Akademi Perubatan Tidur Amerika (AASM) dalam kalangan 2,005 orang dewasa Amerika pada Mac 2023, 15 peratus daripada mereka yang ditinjau lazimnya tidur di bilik lain untuk mengelakkan gangguan waktu malam yang disebabkan oleh pasangan mereka. Kira-kira 20 peratus melakukannya sekali-sekala. Tetapi mereka beralih kepada pilihan lain juga. Satu pertiga daripada orang yang ditinjau mengamalkan rutin waktu tidur baharu, tidur lebih awal atau lewat daripada yang dirancang untuk menampung pasangan. Sementara itu, 15 peratus memilih untuk tidur dengan penyumbat telinga.

Lelaki lebih cenderung tidur di bilik lain, di bilik tetamu atau di atas sofa. Kira-kira 45 peratus daripada mereka melakukannya sekali-sekala atau kerap, berbanding suku wanita. Peratusan orang yang mungkin memilih “perceraian tidur” jenis ini juga berbeza dari satu generasi ke generasi yang lain. Kira-kira 43 peratus daripada Milenium mengatakan mereka tidur di bilik tidur yang berasingan, diikuti oleh Gen-X (33 peratus), Gen-Zers (28 peratus) dan Baby-Boomers (22 peratus).

Bagi Dr Seema Khosla, pakar pulmonologi dan jurucakap AASM, memilih untuk tidur di bilik lain untuk meningkatkan kualiti tidur bukanlah sesuatu yang mengejutkan. “Kami tahu bahawa tidur yang kurang baik boleh memburukkan mood anda, dan mereka yang kurang tidur lebih cenderung untuk berdebat dengan pasangan mereka. Mungkin ada sedikit kebencian terhadap orang yang menyebabkan gangguan tidur yang boleh memberi kesan negatif kepada perhubungan,” katanya dalam kenyataan. “Tidur malam yang nyenyak adalah penting untuk kesihatan dan kebahagiaan, jadi tidak hairanlah jika sesetengah pasangan memilih untuk tidur berasingan untuk kesejahteraan keseluruhan mereka.”

“Walaupun istilah ‘cerai tidur’ kelihatan keras, ia benar-benar bermakna bahawa orang ramai mengutamakan tidur dan berpindah ke bilik berasingan pada waktu malam apabila diperlukan,” kata Khosla. “Bagaimanapun, jika dengkur kuat seorang pasangan menyebabkan ruang tidur yang berasingan, maka anda harus menggalakkan pasangan itu bercakap dengan doktor tentang apnea tidur obstruktif. Ini terpakai kepada lelaki dan wanita yang mungkin berdengkur.” Gejala apnea tidur boleh termasuk keletihan yang melampau, mengantuk siang hari yang tidak normal, sakit kepala pagi, kesukaran menumpukan perhatian dan juga kehilangan ingatan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment