Lebih 1,000 peminat berkumpul untuk sambutan yoga di Batu Caves

Donna

KUALA LUMPUR, 21 Jun — Lebih 1,000 peminat yoga daripada pelbagai latar belakang, termasuk anggota komuniti diplomatik dan pegawai kanan kerajaan Malaysia, menyertai sambutan Hari Yoga Antarabangsa ke-9 anjuran Suruhanjaya Tinggi India di Malaysia.

Pesuruhjaya Tinggi India ke Malaysia, BN Reddy, dalam ucapannya pada majlis di Kompleks Batu Caves pagi ini, mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia dan pelbagai organisasi rakan kongsi Malaysia atas sokongan berterusan mereka terhadap yoga.

“Suruhanjaya Tinggi India akan terus bekerjasama dengan organisasi rakan kongsi untuk penyebaran amalan yoga yang lebih meluas dan kuasa yang wujud untuk menyambung, dan juga menggalakkan kesejahteraan fizikal, mental dan rohani yoga.

“Saya gembira untuk memaklumkan bahawa, dengan sokongan 40 organisasi rakan kongsi di Malaysia, Suruhanjaya Tinggi India mengadakan acara yoga di 75 lokasi di semua negeri Malaysia tahun lepas (2022) dari 21 Jun hingga akhir Oktober,” katanya.

Acara yang diserikan oleh Penyelaras Residen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Malaysia, Karima El Korri, menampilkan sesi yoga selama 40 minit, dijalankan mengikut Common Yoga Protocol (CYP), diketuai oleh pengajar yoga berpengalaman.

El Korri turut membacakan Perutusan Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres sempena Hari Yoga Antarabangsa ke-9 dan memaklumkan para peserta bahawa Perdana Menteri India, Narendra Modi akan memimpin buat kali pertama sambutan Hari Yoga Antarabangsa di Ibu Pejabat PBB di New York lewat hari ini (21 Jun) dan mengalu-alukan semua orang untuk mengikuti prosiding langsung dari ibu pejabat.

Sebelum ini, Modi dalam surat peribadi yang dihantar kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Selasa, menyatakan penghargaannya kepada Anwar serta kerajaan dan rakyat Malaysia, atas sokongan tidak berbelah bahagi dan sumbangan besar mereka dalam mempopularkan yoga sejak beberapa tahun lalu. tahun.

Mencerminkan falsafah India kuno “Vasudhaiva Kutumbakam” (Dunia adalah satu keluarga), tema untuk Hari Yoga Antarabangsa tahun ini ialah “Yoga untuk Vasudhaiva Kutumbakam.”

Tema ini bergema dengan Kepresidenan G-20 India yang berterusan dan moto “Satu Bumi, Satu Keluarga, Satu Masa Depan.” — Bernama

Tags

Related Post

Leave a Comment