Lawatan taco menawarkan pengunjung rasa Mexico City

Donna

BANDARAYA MEXICO, 2 Julai — Sebuah kedai membaiki kereta yang berfungsi sebagai restoran taco, El Vilsito telah menjadi salah satu daripada banyak perhentian popular dalam lawatan makanan Mexico City, yang menarik ribuan pelancong yang kelaparan setiap tahun.

Di hotspot penggemar makanan, dinding nipis memisahkan tukang masak dalam apron mereka daripada mekanik dalam pakaian yang dilitupi gris.

“Saya tidak pernah mengalami perkara seperti ini sebelum ini. Ia benar-benar unik di sini,” kata Rebeca de Avila, seorang pelawat dari Amerika Syarikat.

Dia merendam dirinya di bandar melalui salah satu hidangan istimewanya — tacos al pastor — hirisan nipis daging babi yang diperap, nanas, bawang dan ketumbar yang dihidangkan di atas tortilla kecil.

Terletak di kawasan kejiranan Narvarte, El Vilsito menonjol daripada banyak gerai taco dan restoran lain di Mexico City — yang menurut angka industri berjumlah sekitar 2,800 orang.

“Ia adalah tempat yang tidak dapat dibayangkan oleh seseorang – sesuatu yang berbeza pada waktu siang daripada tempat itu pada waktu malam,” kata suami de Avila, Christian.

El Vilsito, kedai mekanik pada siang hari dan taqueria pada waktu malam, telah menjadi salah satu destinasi kegemaran untuk lawatan gastronomi di Mexico City.  — Gambar AFP

El Vilsito, kedai mekanik pada siang hari dan taqueria pada waktu malam, telah menjadi salah satu destinasi kegemaran untuk lawatan gastronomi di Mexico City. — Gambar AFP

Pada waktu pagi, mekanik bermain-main di bawah tudung kereta.

Sekitar tengah hari, tirai besi dinaikkan dan pintu besar terbuka di sudut bengkel, menampakkan ruang makan.

Di sebelah meja dan kerusi adalah dapur, di mana pekerja menyediakan ratusan kilo (paun) daging setiap hari.

“Orang ramai bertanya sama ada kami menggunakan minyak dari bengkel untuk taco dan saya memberitahu mereka ‘tidak boleh!’” Ismael Ortigosa, salah seorang pengurus restoran, berkata sambil tersenyum.

Satu lagi soalan biasa ialah jika mekanik cahaya bulan sebagai tukang masak – sekali lagi, tambahnya, jawapannya adalah “tidak.”

Menjelang malam tempat itu penuh dengan pengunjung.

“Mereka pergi seolah-olah mereka telah menemui sesuatu yang sama sekali berbeza,” kata Tonalli Palomino, seorang pemandu pelancong makanan.

Di negara yang menerima berjuta-juta pelancong asing setiap tahun, lawatan gastronomi telah menjadi sebahagian daripada ekonomi yang berkembang maju.

“Objektifnya adalah untuk berkongsi sedikit budaya, sejarah dan makanan kita yang dianggap tulen,” kata Palomino. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment