Laporan: Rakyat Indonesia beralih kepada pinjaman dalam talian untuk mendapatkan dana bagi tiket ke konsert oleh tindakan antarabangsa

Donna

KUALA LUMPUR, 6 Julai — Dengan lebih banyak aksi antarabangsa muncul di Indonesia untuk dipersembahkan, penduduk tempatan beralih kepada pinjaman fintech untuk mendapatkan dana bagi tiket.

Penguasa Perkhidmatan Kewangan Indonesia (FSA) berkata pinjaman terkumpul daripada platform digital telah mencecah 51.5 trilion rupiah (RM15.9 bilion) pada Mei, meningkat 28 peratus daripada setahun lalu, mengingatkan peminjam supaya tidak meminjam melebihi kemampuan mereka, Bloomberg dilaporkan.

“Kebanyakan mereka yang mengalami kesukaran membayar pinjaman biasanya meminjam untuk keperluan pengguna, contohnya, membeli gajet baharu, rekreasi, fesyen, malah baru-baru ini untuk membeli tiket konsert,” kata pesuruhjaya FSA Friderica Widyasari Dewi pada taklimat.

Memandangkan penembusan telefon pintar mengatasi pertumbuhan akses perbankan, perkhidmatan kewangan berasaskan Internet telah menjadi jalan alternatif kepada pemberi pinjaman konvensional untuk membantu perniagaan kecil mendapatkan dana untuk berkembang di negara ini.

Bagaimanapun, hanya kira-kira 40 peratus daripada dana itu disalurkan kepada perniagaan kecil dan lebih separuh daripada pinjaman terkumpul tertumpu di Jakarta dan Jawa Barat yang berdekatan.

Nisbah pinjaman dalam talian yang tidak baik telah meningkat kepada 3.36 peratus pada Mei, berbanding 2.78 peratus pada akhir tahun lalu, walaupun ia masih di bawah ambang 5 peratus yang ditetapkan oleh FSA.

“Kami terus menasihati orang ramai supaya memahami risiko pinjaman dalam talian, terutamanya bahaya fintech haram,” kata Dewi.

Tags

Related Post

Leave a Comment