Laporan iklim: Eropah adalah benua pemanasan terpantas di dunia

Donna

PARIS, 19 Jun — Eropah harus bersiap sedia untuk menghadapi gelombang haba yang lebih maut yang didorong oleh perubahan iklim, kata laporan menyeluruh hari ini, menyatakan benua paling cepat panas di dunia adalah kira-kira 2.3 darjah Celsius lebih panas tahun lepas berbanding zaman pra-industri.

Kemarau layu tanaman, rekod suhu permukaan laut dan pencairan glasier yang tidak pernah berlaku sebelum ini adalah antara akibat yang dibentangkan dalam laporan oleh Pertubuhan Meteorologi Sedunia dan Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus Kesatuan Eropah.

Benua itu, yang telah memanaskan dua kali ganda purata global sejak 1980-an, menyaksikan musim panas paling panas dalam rekod tahun lepas, dengan negara termasuk Perancis, Jerman, Itali, Portugal, Sepanyol dan United Kingdom mengalami tahun paling panas dalam rekod.

Dunia telah memanaskan purata hampir 1.2 darjah Celcius sejak pertengahan tahun 1800-an, melancarkan lata buruk cuaca ekstrem, termasuk gelombang haba yang lebih kuat, kemarau yang lebih teruk di beberapa kawasan dan ribut yang menjadi lebih ganas oleh kenaikan laut.

Paling teruk terjejas ialah orang yang paling terdedah dan negara termiskin di dunia, yang tidak banyak menyumbang kepada pelepasan bahan api fosil yang meningkatkan suhu.

Tetapi impak semakin teruk di seluruh dunia, dengan kawasan di hemisfera utara dan sekitar kutub mengalami pemanasan yang sangat cepat.

Di Eropah, suhu tinggi “memburukkan lagi keadaan kemarau yang teruk dan meluas, mencetuskan kebakaran hutan yang ganas yang mengakibatkan kawasan terbakar kedua terbesar dalam rekod, dan membawa kepada beribu-ribu kematian berlebihan yang berkaitan dengan haba,” kata Setiausaha Agung WMO Petteri Taalas.

Suhu di seluruh benua meningkat 1.5 darjah Celsius dalam 30 tahun, dari 1991 hingga 2021, menurut laporan, Keadaan Iklim di Eropah 2022.

Panas yang teruk menyebabkan lebih 16,000 orang terkorban tahun lalu, kata laporan itu, manakala banjir dan ribut menyumbang sebahagian besar daripada AS$2 bilion (RM9.2 bilion) kerosakan akibat cuaca dan iklim yang melampau.

“Malangnya, ini tidak boleh dianggap sebagai kejadian sekali sahaja atau keanehan iklim,” kata Pengarah Copernicus Carlo Buontempo dalam laporan itu.

“Pemahaman semasa kami tentang sistem iklim dan evolusinya memberitahu kami bahawa jenis peristiwa ini adalah sebahagian daripada corak yang akan menjadikan tekanan haba melampau lebih kerap dan lebih sengit di seluruh rantau ini.”

Harapan yang boleh diperbaharui

Peningkatan suhu telah menjejaskan ekonomi dan ekosistem, kata laporan itu.

Di Pergunungan Alps, glasier mencatatkan rekod kehilangan besar-besaran baharu untuk setahun pada 2022, disebabkan oleh paras salji musim sejuk yang sangat rendah, musim panas yang panas serta deposit habuk Sahara yang ditiup angin.

Kisahnya serupa di lautan, dengan purata suhu permukaan laut di Atlantik Utara paling panas dalam rekod, dengan kadar pemanasan di timur Laut Mediterranean, Baltik dan Laut Hitam serta Artik selatan lebih tiga kali ganda purata global.

Gelombang haba marin — yang boleh menyesarkan atau membunuh spesies — juga bertahan sehingga lima bulan di beberapa wilayah termasuk Laut Mediterranean barat, Selat Inggeris dan selatan Artik.

Hujan di bawah paras normal di kebanyakan benua, menjejaskan pengeluaran pertanian dan rizab air sambil mewujudkan keadaan untuk kebakaran hutan.

Tahun itu menyaksikan kawasan terbakar kedua terbesar di rantau ini dalam rekod, dengan kebakaran besar melanda bahagian Perancis, Sepanyol, Portugal, Slovenia dan Republik Czech.

Rizab air Sepanyol berkurangan kepada kurang daripada separuh kapasiti menjelang Julai apabila Semenanjung Iberia menyaksikan tahun keempat lebih kering daripada purata berturut-turut pada 2022.

Petani tidak dapat mengairi ladang mereka di beberapa bahagian di Perancis, manakala keadaan kering melanda hasil tuaian untuk bijirin dan anggur di Jerman.

Kemarau juga menjejaskan pengeluaran tenaga, membawa kepada pengurangan kuasa hidroelektrik serta output daripada beberapa stesen janakuasa nuklear yang bergantung kepada bekalan air untuk penyejukan.

Tetapi, dalam satu tanda positif untuk masa depan, laporan itu menyatakan bahawa tenaga angin dan suria menjana 22.3 peratus tenaga elektrik Kesatuan Eropah pada 2022, mengatasi gas fosil (20 peratus) buat kali pertama.

Laporan itu berkata ini disebabkan gabungan faktor, termasuk “peningkatan ketara” dalam tenaga solar terpasang tahun lepas.

“Solar dan angin cenderung saling melengkapi sepanjang tahun: sinaran suria lebih tinggi pada akhir musim bunga dan musim panas manakala intensiti angin biasanya lebih tinggi pada musim sejuk,” kata laporan itu.

Walaupun tiada trend ketara dalam corak angin atau hujan di Eropah sejak 30 tahun lalu, laporan itu berkata terdapat peningkatan ketara dalam cahaya matahari, dengan 2022 menyaksikan jumlah sinaran suria tertinggi sejak rekod bermula pada 1983. — ETX Studio

Tags

Related Post

Leave a Comment