Laporan: Arsenal bersetuju dengan perjanjian £65 juta untuk menandatangani Havertz dari Chelsea

Donna

LONDON, 21 Jun — Arsenal telah bersetuju dengan perjanjian pada dasarnya untuk menandatangani penyerang Jerman Kai Havertz dari Chelsea dengan harga sekitar £65 juta (RM385 juta), The Athletic dilaporkan hari ini.

Laporan itu berkata terma peribadi dengan Havertz telah dipersetujui dan perpindahan pemain berusia 24 tahun itu ke London akan menyaksikan Arsenal membayar yuran permulaan £62 juta dengan tambahan £3 juta tambahan.

Havertz akan menjadi pembelian kedua termahal Arsenal selepas mereka membayar yuran rekod kelab sekitar £72 juta untuk penyerang Ivory Coast Nicolas Pepe pada 2019.

Pemain antarabangsa Jerman Havertz telah ditandatangani oleh Chelsea dengan kontrak lima tahun pada 2020 dengan harga sekitar £71 juta selepas dua musim prolifik bersama kelab Bundesliga Bayer Leverkusen.

Di Chelsea, dia memenangi Liga Juara-Juara pada musim pertamanya, menjaringkan gol kemenangan pada perlawanan akhir 2021 menentang Manchester City.

Beraksi di beberapa posisi di barisan hadapan dan tengah, Havertz menjaringkan 14 gol pada kempen 2021-22 tetapi dia hanya menjaringkan sembilan gol musim lalu ketika Chelsea bergelut untuk menjaringkan gol di bawah tiga pengurus berbeza dan menduduki tempat ke-12 dalam jadual.

Mereka sedang mencari untuk menurunkan pemain pada musim penutup selepas membelanjakan lebih €600 juta untuk pembelian baru sejak mereka dibeli tahun lepas oleh kumpulan pelaburan yang diketuai oleh ahli perniagaan Amerika Todd Boehly dan Clearlake Capital.

Arsenal menamatkan saingan juara kedua Manchester City dan telah layak ke Liga Juara-Juara buat kali pertama sejak kempen 2016-17.

Kelab London utara itu juga sedang berusaha untuk mengukuhkan bahagian tengah mereka dengan Declan Rice dari West Ham United antara sasaran utama mereka. — Reuters

Related Post

Leave a Comment