Lambungan Harimau Malaya: Pergi ke Mesir atau China pada bulan September

Donna

KUALA LUMPUR, 20 Julai — Skuad Harimau Malaya berpeluang menguji kekuatan mereka menentang sama ada juara Piala Negara-Negara Afrika tujuh kali, Mesir atau gergasi Asia China dalam jendela perlawanan persahabatan antarabangsa Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) pada September.

Sekiranya mereka memilih untuk bermain menentang Mesir, anak buah jurulatih Kim Pan Gon boleh menimba pengalaman berharga kerana mereka akan menentang pasukan yang menduduki ranking ke-34 dunia dan yang membanggakan pemain seperti bintang Liverpool Mohamed Salah.

Setiausaha Agung FAM, Noor Azman Rahman berkata, mustahil skuad negara akan menentang kedua-dua pasukan pada aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 September kerana faktor perjalanan yang jauh, bermakna mereka perlu mencari pasukan lain yang bersedia untuk beraksi di Mesir atau China.

“Jika kami bermain Mesir, kami (Harimau Malaya) tidak akan pergi ke China (dan begitu juga sebaliknya). Jika kami menentang China, kami perlu mencari pasukan lain (berdekatan). Jika kami mahu menentang Mesir, kami juga perlu mencari pasukan lain (sanggup bermain) di sana.

“FAM berhubung dengan China dan Mesir, kedua-duanya positif untuk menentang Harimau Malaya tetapi perkara ini masih dalam peringkat perbincangan dan akan dimuktamadkan tidak lama lagi,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Sementara Mesir yang beraksi pada Piala Dunia 2018 berada di kedudukan ke-34 dunia, China dan Malaysia masing-masing berada di kedudukan ke-79 dan ke-137.

Media tempatan sebelum ini melaporkan China akan menentang Harimau Malaya dalam jendela perlawanan antarabangsa Fifa dari 4-12 September.

Dua aksi persahabatan antarabangsa pada September ini penting buat skuad negara sebagai persiapan menghadapi Piala Asia 2023 di Qatar Januari depan. Harimau Malaya telah mencatat empat kemenangan berturut-turut dalam jendela perlawanan antarabangsa Fifa sebelum ini.

Malaysia menewaskan Turkmenistan 1-0 dan Hong Kong 2-0 masing-masing di Johor pada Mac sebelum menewaskan Kepulauan Solomon 4-1 dan Papua New Guinea 10-0 di Terengganu bulan lepas.

Skuad Pan Gon juga dijadual menentang Palestin, Lubnan dan India dalam Kejohanan Merdeka di sini pada Oktober sebelum memulakan aksi kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 mulai November. — Bernama

Related Post

Leave a Comment